Počela konferencija "Sarajevo TechLab": Značajna godina za BH Telecom

05.09.2019. 11:39 / Izvor: Akta.ba
Počela konferencija 'Sarajevo TechLab': Značajna godina za BH Telecom
OTVORI GALERIJU

U Sarajevu počela prva Poslovno-tehnološka konferencij "Sarajevo TechLab".

BH Telecom finalizuje projekat na izgradnji najveće domaće platforme za izgradnju audio-vizuelnih sadržaja kojom će znatno obogatili njihovu ponudu, rekao je Sedin Kahriman, v.d. generani direktor, BH Telecom d.d. Sarajevo na prvoj Poslovno-tehnološkoj konferenciji "Sarajevo TechLab" koja je danas počela u hotelu Swissôtel u Sarajevu, povodom  05. septembra, Dana kompanije BH Telecom.

Kako je kazao ovo je vrlo značajna godina za BH Telecom u kojoj je završena 4G mreža i najavljena 5G mreža za koju je ova kompanija već spremna.

U narednih mjesec dana najavio je predstavljanje novih usluga nove kompanije koja je osnovana sa partnerima.

Osvrnuo se i na važnost 05. septembra, te svim zaposlenicima čestitao Dan BH Telecoma, poručujući kako ova kompanija ima jasnu ulogu i viziju i izgradnji novih eko sistema.

Najavio je da 01. decembra objavom javnog poziva prave prvi korak ka za izgranju prve start-up platforme čije funkcionisanje se očekuje 2020. godine.

Na konferenciji koja ima za cilj razmjenu mišljenja i iskustava za lakše poslovanje u modernom i  digitalnom svijetu govorio je i premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić koji je ujedno i konferenciju proglasio otvorenom. On je rekao kako je Vladi zadovoljstvo biti vlasnik kompanije BH Telecom, te nikad nisu razmišljali o njegovoj prodaji.

Osvrćući se na digitalne tehnologije kazao je kako se ovim putem treba kretati današnje društvo i kompanije.

"BiH treba ovakva kompanija koja krči put u digitalnom svijetu svim kompanijama", kazao je Novalić, te dodao da je IT biznis dopustio svim kompanijama i kreativcima da se iskažu.

Adnan Huremović, izvršni direktor Izvršne direkcije za tehnologiju i razvoj servisa, BH Telecom d.d. Sarajevo govoreći u okviru prezentacije "Digitalna agenda BH Telecoma" je kazao da su njihovi ciljevi usklađeni sa potrebama EU.

Naglasio je kako razvoj rade u kontinuitetu, a posebnu pažnju su usmjerili na razvoj cloud mreže koji je po pitanju sigurnosti u skladu sa svjetskim standardima.

"Tehnološki sistemi BH Telecoma su razvijeni na najsavremeniji način i spremni su podržati 5G mrežu", naglasio je Huremović.

Samira Ćerim, v.d. izvršna direktorica Izvršne direkcije za informacione tehnologije, BH Telecom d.d. Sarajevo kazala je kako je BH Telecom na putu digitalne transformacije, a ono što njih vodi je mapa digitalne transformacije.

"Fokus je otvoriti svoje platforme i sisteme prema svojim korisnicima", rekla je Ćerim, te dodala kako su svoju integraciju danas uspjeli proširiti i na svoje partnere.

Elvedin Kanafija, v.d. izvršni direktor Izvršne direkcije za razvoj poslovanja, BH Telecom d.d. Sarajevo govoreći o digitalnim transformacijama je rekao kako BH Telecom pravi sistem koji obuhvata javni sektor, obrazovanje, distributere, privatne kompanije...

"Mi dajemo znanje i iskustva, mi smo brend kojem se vjeruje, a korisnicima nudimo i korisničku podršku 24/7", kazao je Kanafija, te naveo kako su svoju ponudu je formirali u skladu sa poslovnim segmentima.

Naveo je kako je na osnovu potreba i zahtjeva BH Telecom sa svojim partnerima kreirao razne usluge, a kao jednu od njih je naveo i “ pametni dom” koja je predstavljena prošlog mjeseca.

Naveo je i kako BH Telecom širi svoje poglede i ne zadržava se na tradicionalnim sistemima.

Podcrtao je kako je ova kompanija spremna na sve vidove saradnje, te ponuditi i usluge u digitalnom marketingu.

Najavio je uskoro i ponudu Smart city-ja.

Na samom početku konferencije emitiran je i film "Moja priča" Gorana Milića.

U nastavku programskog dijela planirano je da se održe i dvije panel diskusije. Prva će biti posvećena globalnim trendovima i ulogama telekoma u digitalnoj transformaciji, dok će u okviru drugog panela biti riječi o digitalnom društvu, ulozi BH Telecoma, izazovima i prilikama.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti