Počela najveća regionalna leadership i talent konferencija - DRIVE 2018

27.09.2018. 10:53 / Izvor: Akta.ba
Počela najveća regionalna leadership i talent konferencija - DRIVE 2018

Ove godine nezaobilazna tema jedne od panel diskusija je deficit i migracije radne snage u regiji, nedovoljnu proizvodnju kadrova na tržištu, te uvoz radne snage iz drugih zemalja.

Najveća regionalna leadership i talent konferencija, DRIVE 2018, konferencija o vođenju i razvoju zaposlenika u organizaciji kompanije Kolektiv, otvorena danas u Kongresnom centru hotela Terme u Sarajevu.

Ove godine DRIVE 2018 je uz bogat program i zvijezde predavače, donio zanimljive teme o najnovijim istraživanjima iz neuroznanosti, kao i najnovije statistike o angažiranju za regiju. Fokus je na kompanijama koje imaju stabilan ugled na tržištu i sretne zaposlenike koji postaju ambasdaori svoje kompanije i tako doprinose vrijednosti brenda.

Edin Mehić, osnivač kompanije Kolektiv - posao.ba je kazao da HR treba pozicionirati na pravo mjesto i ova konferencija je takvo mjesto gdje se propagira njegov značaj i sve njegovoj vrijednosti, jer bez HR danas ne bi bilo mnogih velikih kompanija koje su stvorile riječ brend.

"Ova godina, deveta po redu, je jako interesantna jer smo odabrali tri ključne teme koje su bitne za trenutno poslovanje kompanija ali i za godine koje nam dolaze, to su angažovanost radnika, odlazak radne snage iz BiH i leadership u doba milenijalsa. Konferenciju prate izvršni predavači poznati i priznati u HR svijetu koji će podijeliti svoja iskustva i znanja. A svi prisutni će tako dobiti priliku da se razvijaju u sladu sa najnovijim trendovima iz oblasti razvoja ljudskih resursa i jačanju menadžmet sposobnosti”, kazao je Mehić.

Stručni dio konferencije započeo je inspirativnim predavanjem jednog od uglednih motivacijskih govornika, Petera Andertona, stručnjaka za otkrića, TEDx i javnog govornika, ovlaštenog saradnika CIPD-a i ovlaštenog inžinjera.

On je u svom izlaganju govorio o dva pravila Leadershipa, kazao je da je neophodno otvoriti oči i probuditi potrebu za učenjem strategije i otkrivanjem tajne koje će vam unaprijediti rezultate.

Kazao je da treba shvatiti značenje i funkciju riječi lider. Rekao je da u fokusu liderstva, nije lider već ljudi i to trebamo razrješiti. Jer na kraju kada se obavi neki zadatak to nije uradio nikakava lider već  njegovi ljudi. Lider je samo lider kada ima svoje sljedbenike, ali njih mora zavrijediti. On nije superheroj on stvara superheroje, kazao je Anderton.

U pravilu broj jedan počinje liderstvo, kaže Anderton a jedna najvažnijih sposobnosti koja čini lidera je slušanje, naučiti slušati.

"Na taj način se povezujete sa ljudima. To je jedan najbliži osjećaj ljubavi i povezuje nas sa osjećajem vrednovanja, pomaže vam u razvoju tima. Slušanje omogućava liderima da prikupe različite informacije koje će mu pomoći u rješavnaju određenih problema i postizanju cilja. Pravi lideri nemaju sljedbenike, već ljude koji određene problem mogu sami riješiti", govori Anderton.

Autentično liderstvo nas dovodi do pravila broj dva. Anderton kaže da se tu stvara razlika između lider i menadžera. Koliko su god različite te dvije profesije one se u nekim stvarima dosta i preklapaju.

Anderton kaže da se razlika u ove dvije pozicije vidi se u tome da menadžera moramo slijediti jer nam je on dao posao i mi radimo za njega, ali lidera slijedimo ukoliko nam se on i njegove ideje sviđaju.

"U drugom pravilu sve je vezano za vas, da li želite nešto, hoćete, možete. Da bi promijenili bilo šta oko nas mi moramo mijenjati sebe i  na taj način dolazi do promjena i pomaka koje mi želimo, e o tome je riječ u liderstvu. Tuđe ponašanje ne možemo mijenjati  ali zato možemo sebe i to će nas učiniti sretnima i zadovoljnima a naravno i uspješnim", pojasnio je Anderton.

U nastavku konferencije učesnici su mogli čuti još zanimljivih predavanja poput Leadership u doba milenijalsa – transformacija HR praksi.

Zvijezda DRIVA 2018 je svakako Karin Volo, autorica bestselera "Engage", redovna kolumnistica u Huffington Postu, jedne od top 30 HR influensera u UK, koja će govoriti o tome kako povećati angažiranost uposlenika, imati sretnog uposlenika ali i uspješnu kompaniju.

Ove godine nezaobilazna tema jedne od panel diskusija je deficit i migracije radne snage u regiji, nedovoljnu proizvodnju kadrova na tržištu, te uvoz radne snage iz drugih zemalja.

Na ovogodišnjoj konferenciji po prvi put u BiH, a u okviru Leadership i Talent Conference DRIVE 2018 biće dodijeljena priznanja za Najbolje HR prakse. Riječ je o projektima koje su kompanije implementirale u svom poslovanju te na taj način povećale kvalitet rada svojih radnika i poslovne rezultate kompanije.

Konferencija je ove godine okupila preko 200 najznačajniijih HR stručnjaka iz zemlje i regije i kroz odličan spoj stručnih predavanja, panel diskusija, radionica te nezaobilaznog networkinga prezentirala nova znanja i informacije iz svijeta ljudskih resursa.

Jedan od medijskih partnera konferencije DRIVE 2018 je i poslovni portal Akta.ba.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti