Počela obuka za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja

10.03.2014. 09:19 / Izvor: eKapija.ba
Počela obuka za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja

Na prvoj radionici prezentovano je sedam najznačajnijih biljaka koje se uzgajaju i tehnologija njihovog uzgoja dok će se na narednim predavanjima predstaviti samoniklo bilje kao i proces sušenja, destilacije i skladištenja.

U zgradi opštine prošle sedmice je počela teoretska obuka za tridesetak žena iz cijele srbačke opštine koje su zainteresovane za uzgoj aromatičnog i ljekovitog bilja. Obuku provodi Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj – ACED iz Banjaluke uz podršku USAID/Sida projekta FARMA.

Na prvoj radionici prezentovano je sedam najznačajnijih biljaka koje se uzgajaju i tehnologija njihovog uzgoja dok će se na narednim predavanjima predstaviti samoniklo bilje kao i proces sušenja, destilacije i skladištenja biljaka.

"Govorili smo o jednogodišnjim biljakama - kamilici, nevenu i bosiljku, trogodišnjoj biljci – menti i višegodišnjim kulturama – matičnjaku, timijanu i lavandi. Od njihove proizvodnje može se pristojno živjeti. Nije u rangu povrtlarskih kultura ali je isplativija od uzgoja žitarica", rekla je stručnjak FARMA projekta, Slobodanka Comić.

Jedan od narednih koraka biće analiza zemljišta na području naše opštine kako bi se vidjelo koje biljne vrste najbolje uspijevaju na ovom području.

"Početkom proljeća idemo na ogledne parcele gdje ćemo organizovati praktičnu obuku. Tu ćemo proći sve faze, od sjetve, sadnje i okopavanja do prihrane, berbe i sušenja bilja", kaže predstavnik agencije ACED, Petar Ninić.

On je izrazio zadovoljstvo velikim odzivom žena sa područja srbačke opštine i izrazio nadu da će se mnoge od njih trajno opredijeliti za ovu vrstu proizvodnje, jer će biti omogućeno tržišno povezivanje sa otkupljivačima i prerađivačima ljekovitog i aromatičnog bilja u BiH.

Predviđeno trajanje projekta je 11 mjeseci a učešće je uzelo preko 200 žena iz 5 opština sjeverne i sjeverozapadne BiH.

"Veoma sam zainteresovana za uzgoj ove vrste bilja jer u domaćinstvu već uzgajam u manjim količinama neven, lavandu, matičnjak i nanu. Imam vlastito zemljište i mogućnost za preradu i sušenje, tako da ću se ozbiljnije posvetiti ovom projektu", kaže polaznica, Ljubica Malinović.

Obuka za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja organizuje se u saradnji sa Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća “Apis” i Odjeljenjem za poljoprivredu opštine Srbac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti