Počela prodaja apartmana i vila: Uskoro izgradnja Buroj Ozone u Trnovu

06.08.2015. 13:53 / Izvor: Akta.ba
Počela prodaja apartmana i vila: Uskoro izgradnja Buroj Ozone u Trnovu
OTVORI GALERIJU

Više nema sumnje najveći turistički projekta u jugoistočnoj Europi vrijedan 4,5 milijarde KM "Buroj Ozone" biće izgrađen u Trnovu. Kamen temeljac biće postavljen ubrzo.

Više nema sumnje, najveći turistički projekat u jugoistočnoj Europi vrijedan 4,5 milijarde KM "Buroj Ozone" biće izgrađen u Trnovu. Kamen temeljac biće postavljen ubrzo, a ako se sve bude odvijalo po planu u ovoj godini počet će i pripremni građevinski radovi, saznaje poslovni portal Akta.ba.

REGISTROVANA FIRMA U BIH

Za realizaciju projekta potpisana su dva ugovora. Prvi o saradnji potpisan je u februaru ove godine između direktora kompanije "Buroj Property Development" Ismaila Ahmeta i načelnika Općine Trnovo Ibra Berila i drugi sredinom juna koji se odnosi na izrada prve faze regulacionog plana "Sportskog-rekreacionog centra Bjelašnica – Donja Grkarica – Prečko polje – Kolijevka".

Kako bi poslove ubrzali, te finiširali konačni ugovor i ujedno iskazali svoje ozbiljne namjere arapski investitor ponovo je u Bosni i Hercegovini. Tokom jučerašnjeg dana obišao je lokaciju sa predstavnicima Općine Trnovo i Zavoda za planiranje KS na kojoj je planirana gradnja budućeg projekta, te iskazao svoju namjeru za što bržom izgradnjom prvih 100 vila.

Također, tokom jučerašnjeg dana zvanično je i registrovana firma "Buroj" u BiH.

Načelnik Općine Trnovo u razgovoru za naš portal potvrdio je navedene informacije, pojašnjavajući kako se sve radi užurbano i transparentno kako bi bile sve strane zadovoljene.

"Krenulo se sa izradom regulacionog plana, te danas i sa israživanjima u okviru geologije i geodezije. Veliki posao nas očekuje tokom rješenja vododovne i kanalizacione mreže za čiju izradu idejnog projekta će narednih dana biti potpisan i ugovor", kaže Berilo,napominjući kako su stručnjaci obišli nekoliko izvora vode koji izviru iz vijenca Hojte koji spaja Treskavicu i Bjelašnicu, kako bi utvrdili koji zadovoljava potrebe budućeg naselja.

"Vodosnadbijevanje naselja je zahtjevan i skup projekta u okviru kojeg će se izgraditi dvije kaptaže zapremine 1.000 kubika. Vrijednost ovih radova kretat će se od 10 do 15 miliona maraka", dodaje Berilo.

BENEFIT

Pojašnjava za Akta.ba kako je nakon raspisanog  javnog poziv o sporazumnom pribavljanju nekretnina za izgradnju objekta integrisanog turističkog grada sa vlasnicima privatnih parcela obavljen razgovor te na osnovu procjene sudskog vještaka dogovorena otkupna cijena zemljišta koja se kreće od šest do 10 KM po metru kvadratnom, odnosno za oranice 10 KM i pašnjak osam KM.

Ono što je jako važno u ovom projektu da bh. građevinare očekuje veliki benefit, predviđa se angažman preko 200 firmi, a ozbiljne kompanije već se i zagrijavaju za ovaj projekat. Također, planirano je i da se građevinski materijal za "Buroj Ozone" koristi iz BiH izuzev ako se potrebni ne može nabaviti na bh. tržištu. Investitor o svemu vodi računa, tako da je predvidio da građevinski inženjeri idu na dodatno obučavanje u Dubai.

"Ono što je najvažnije, jeste da će sva zarada od projekta biti ponovo investirana u BiH i neće ići u UAE", ističe Berilo, pojašnjavajući kao će svi od građana Trnova, države, građevinara moći u ovom projektu da nađu svoj dio kolača.

U međuvremenu kompanija "Buroj Property Development" počela je prodaju vila, apartmana i stanova.

Akta.ba saznaje kao će se za vilu s tri spavaće sobe u budućem kompleksu, morati izdvojiti 231.000 eura.

Za stan sa jednom spavaćom sobom, morat ćete izdvojiti oko 60.000 eura, dok su nešto jeftiniji stanovi mogu se kupiti u rezidencijalnoj četvrti.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti