Počela proizodnja u poduzeću "Tex-Design", zaposleno 12 radnika

01.10.2018. 13:21 / Izvor: Akta.ba
Počela proizodnja u poduzeću 'Tex-Design', zaposleno 12 radnika

Odlukom Vlade FBiH ova lokacija je data Općini Jajce na upravljanje bez vremenskog ograničenja.

U prisustvu predstavnika lokalne vlasti i općinskih zvaničnika, na području nekadašnje kasarne Kamenice danas je zvanično počela proizvodnja u novootvorenom poduzeću "Tex – Design", javlja jajce-online.com.

Vlasnik poduzeća je Jajčanin doc. dr. sc. Samir Pačavar, tekstilni inžinjer. U renoviranom proizvodnom pogonu trenutno je zaposleno 12 radnika, što je prema riječima Pačavara samo početna brojka.

"Poduzeće 'Tex- Design' je nastalo kao jedno poduzeće koji će se u budućnosti baviti radnom opremom kao što su radni mantili, jakne, odjela za sve vidove proizvodnje, medicinski program i tehnološki program. Trenutno radi 12 radnika, dvije su pred mirovinu, a ostale radnice su zrelije životne dobi. Prošli smo fazu obuke, uzeli smo prvi naš nalog za jednu firmu iz Sarajeva. Kao svaka firma koja je osnovana, još uvijek su početne faze obuke i prilagodbe. Imamo veliku podršku Općine Jajce, Kantonalnog zavoda za zapošljavanje kao i svih ostalih službi koji su nam izišle u susret i nastoje da pomognu koliko je to moguće kako bi ovaj projekat uspio i mogao zaživjeti i da će se ova priča proširiti na 35 radnika kako bi mogli zaokružiti cijeli tehnološki proces. Ide nam zima, objekat je bez grijanja, te sad pokušavamo da riješimo taj gorući problem", rekao je Samir Pačavar.

Realizacija ovog iznimno važnog projekta, odnosno pozitivne priče kada je naš grad u pitanju, ne bi bila moguća bez svesrdne pomoći Općine Jajce na čelu na načelnikom Edinom Hozanom. Općina je prepoznala značaj projekta, čiji je primarni cilj razvoj jajačke privrede i zapošljavanje.

"Općina Jajce u zadnje dvije tri godine ulagala je u infrastrukturu bivšeg objekta kasarne Kamenice. Dva objekta smo prilagodili i napravili proizvodne hale. Osim toga osigurali smo osnovnu infrastrukturu kako bi se ovaj prostor mogao pretvarati u poslovnu zonu i to se sad dešava. Ovdje se nalaze tri privredna subjekta koja upošljavaju preko 30 radnika i mi smo veoma sretni zbog toga sto su i naša ulaganja imala smisla i što su opravdana. Možemo vidjeti da su ovi objekti u funkciji i da se ovaj zapušteni prostor oživljava općinskim sredstvima. To ćemo raditi i u narednom periodu i drago mi je što postoji opći interes privrednika i subjekata da se na ovom prostoru uz veoma povoljne uslove pokrene neka privredna aktivnost. Odlukom Vlade FBiH ova lokacija je data Općini Jajce na upravljanje bez vremenskog ograničenja, a odlukom OV Jajce ovi objekti će biti ustupljeni privrednicima bez ikakve naknade. Sve dok zapošljavaju neće imati obavezu da plaćaju kiriju. Objekti nisu veliki, primjereni su za manje obrte, ali su u sasvim dobrom stanju i opremljeni da se u njima može normalno odvijati proizvodni proces", rekao je Hozan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti