Počela proizvodnja dezinfikacionih sredstava u RS

17.04.2020. 08:17 / Izvor: Fena
Počela proizvodnja dezinfikacionih sredstava u RS

Pokrenuta je inicijativa za početak proizvodnje dezinfikacionih sredstava za potrebe domaćeg tržišta.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske (RS) je, u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, pokrenulo inicijativu za početak proizvodnje dezinfikacionih sredstava za potrebe domaćeg tržišta.

S obzirom da su sredstva na bazi 70 postotnog medicinskog alkohola u deficitu, iz entitetskog Ministarstvo privrede i preduzetništva navode da su odmah po proglašenju epidemije virusa korona u RS, stupili u kontakt sa domaćim privrednim društvima, koja su u stanju da se preorjentišu na proizvodnju medicinskog alkohola.

"Nekoliko domaćih preduzeća je već počelo sa proizvodnjom dezinfikacionih sredstava za bolnice i apoteke u RS i imaju spremne kapacitete da po potrebi povećaju proizvodnju ovih trenutno deficitarnih sredstava", navodi se u saopćenju.

Uputili su inicijativu Upravi za indirektno/neizravno oporezivanje BiH da izvrši povrat akcize za proizvedeni medicinski alkohol. 

"Imajući u vidu da se sredstva za čišćenje i dezinfekciju, osim na bazi alkohola, mogu proizvoditi i na bazi hlora, Štab za vanredne situacije zadužio je Predstavništvo RS u Srbiji da preduzme potrebne aktivnosti s ciljem omogućavanja izvoza natrijum-hipohlorita iz Republike Srbije, koja je kao i druge države, zabranila izvoz ovog sredstva u stanju globalne pandemije virusa korona", navode iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS.

Naglašava da se na ovaj način nastoji omogućiti što jeftinija proizvodnja sredstava za čišćenje i dezinfekciju, kako bi se zaštitilo zdravlje građana, te povećala higijena u zdravstvenim ustanovama i domaćinstvima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti