Počela revakcinacija zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj

05.03.2021. 10:59 / Izvor: SRNA
Počela revakcinacija zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske danas je počela revakcinacija zdravstvenih radnika koji su vakcinisani protiv kovida 19 u RS.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske danas je počela revakcinacija zdravstvenih radnika koji su vakcinisani protiv kovida 19 u RS, a prvi u tom procesu bili su direktor Instituta Branislav Zeljković, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Vlado Đajić i još nekoliko zdravstvenih radnika UKC-a.

Nakon toga, prema planu vakcinacije, biće revakcinisano još nekoliko desetina medicinara koji rade na kovid odjeljenima u UKC-u Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je tim povodom da je pandemija virusa korona odnijela dosta života, ali da je ponosan na zdravstvene radnike koji su na sve načine pomagali građanima, kao i na adekvatne epidemiološke mjere koje su vlasti donosile da se suzbije virus.

"Povećanje broja zaraženih u posljednje vrijeme govori da moramo biti oprezni i poštujemo epidemiološke mjere. Moramo situaciju da držimo pod kontrolom i organizujemo vakcinaciju s ciljem da epidemiju što prije stavimo pod kontrolu, odnosno da virus korona postane prošlost za nas", rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Institutu povodom godinu dana od kada je kod prvog pacijenta u RS utvrđeno prisustvo virusa korona, te revakcinacije prvih zdravstvenih radnika koji su vakcinisani protiv kovida u RS.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Vlado Đajić rekao je da je protekla godina borbe sa virusom korona u ovoj zdravstvenoj ustanovi bila teška, te da je pregledano oko 20.000 pacijenata, oko 5.000 ih je hospitalizovano, dok je oko 1.000 zahtijevalo terapiju kiseonikom.

"Preporučujem građanima da zbog zabrinjavajuće situacije u narednih desetak dana nose maske i u svojim kućama, a pogotovo u ugostiteljskim objektima, tržnim centrima i slično, jer postoji opasnost da se virus dodatno proširi", upozorio je Đajić.

On je u ime zdravstvenih radnika apelovao da se građani striktno pridržavaju svih epidemioloških mjera, a na kontrolne organe da kontrolišu da li se u objektima nose maske, održava fizička distanca i poštuju mjere.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je da će danas ukupno biti revakcinisano 30 zdravstvenih radnika.

"Vakcine su dobro oružje protiv virusa i Srpska se priprema za vakcinaciju, koja je značajna za suzbijanje virusa. Svaka zdravstvena ustanova se bori sa virusom zbog pogoršane situacije i kapaciteti su opterećeni. Zato moramo imati bolju epidemiološku situaciju da bismo uspješno sprovodili vakcinaciju. Ponoviću, želimo da izađemo iz ove borbe kao pobjednici i za to nam treba podrška i disciplina građana da ne bi došlo do pogoršanja situacije", istakao je Zeljković.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Jela Aćimović rekla je da je od početka pandemije od virusa u RS oboljelo 36.488 ljudi, a preminulo više od 2.277, zbog čega građani trebaju biti oprezni i pridržavati se mjera, posebno sada kada je situacija na tom planu pogoršana.

"Što brža vakcinacija će nam pomoći u suzbijanju virusa i zato moramo imati stabilnu epidemiološku situaciju", poručila je Aćimovićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti