Počela s radom laboratorija za ispitivanje karakteristika tečnih goriva

25.01.2017. 09:02 / Izvor: Akta.ba

Do sada nije postojao laboratorij na teritoriju BiH koji raspolaže kapacitetima za provođenje najtočnijih tj. direktnih primarnih metoda.

Prvi laboratoriji za referentno ispitivanje motornih karakteristika tečnih goriva koji je otvoren u našoj zemlji, počeo je i službeno s radom 22. prosinca ove godine u Mostaru. Laboratorij je otvorio Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine.

Uz podršku Vlade Republike Slovenije i njenog programa međunarodnog razvoja, Centra za međunarodnu suradnju i razvoj Slovenije (CMSR) te u suradnji s poduzećem HERKON d.o.o. Mostar, novouspostavljena laboratorija je prva koja pokriva sve parametre opisane u europskim normama EN 590 za dizel goriva i EN 228 za benzinska goriva u skladu s korespodentnom EU Direktivom 2009/30/EC.

Svečanom otvaranju prisustvovali su visoki dužnosnici i gosti iz Slovenije i BiH.

U slovenskoj delegaciji koju je predvodila Eva Štravs Podlogar, državna tajnica i zamjenica ministra za privredu i tehnologiju Republike Slovenije, bili su i Gašper Jež, direktor Centra za međunarodnu suradnju i razvoj, te doc. dr. Matjaž Godec, direktor Instituta za kovinske materijale i tehnologije iz Ljubljane. Među zvanicama je bio i slovenski veleposlanik u BiH NJ.E. Iztok Grmek.

Institut kao samostalna državna upravna organizacija ima zadatak da, između ostalog, osigurava uvjete za provedbu pojedinih direktiva EU, te svojim djelovanjem pokušava unaprijediti kvalitetu života građana i zaštiti potrošače u BiH.

Novootvoreni laboratorij je odličan primjer koji to potvrđuje. Naime, u BiH, prije nego je on otpočeo s radom, radilo je 6 akreditiranih laboratorija koje koriste aplikativne instrumente i primjenjuju indirektne metode u svrhu ispitivanja oktanskog i cetanskog broja tečnih goriva.

Do sada nije postojao laboratorij na teritoriju BiH koji raspolaže kapacitetima za provođenje najtočnijih tj. direktnih primarnih metoda.

Otvaranjem ovog laboratorija, postojeći akreditirani laboratoriji će koristiti njegove usluge za referentno ispitivanje motornih karakteristika tečnih goriva u smislu sudjelovanja u interkomparacijama u BiH i izvan BiH, što će omogućiti provjeravanje i potvrđivanje njihovih mogućnosti, održavanje statusa akreditacije, te osigurati bolji kvalitet pruženih usluga za sve korisnike.

Jedini proizvođač tečnih goriva u BiH "Rafinerija nafte Brod" će koristiti usluge Laboratorija za referentno ispitivanje motornih karakteristika tečnih goriva, poređenjem svojih rezultata s referentnim koje će davati novi laboratorij, a to će značajno unaprijediti proizvodni proces i kontrolu kvaliteta proizvoda Rafinerije. Laboratoriji će u suradnji s inspekcijskim organima biti korišten za potrebe inspekcijskog nadzora, kao i u svrhe vještačenja u sudskim sporovima.

Državna tajnica Eva Štravs Podlogar govoreći o važnosti suradnje dvije zemlje na ovako značajnim projektima naglasila je da se ovdje ne radi samo o financijskim sredstvima i donacijama, nego je važan i prijenos znanja i iskustva slovenskih eksperata i poduzeća iz ove prijateljske zemlje.

Potrošnja tečnih energenata, primarno benzinskih i dizel goriva, u Bosni i Hercegovini iznosi oko 1.7 milijardi litara na godišnjoj razini. Osnovni faktor kod formiranja cijene je svakako kvalitet goriva, koji se reflektira u oktanskom, odnosno cetanskom broju koji će se sada moći direktno mjeriti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti