Počela sistematska dezinfekcija gradova u FBiH, prvo dezinfikovan Konjic (Video)

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Počela sistematska dezinfekcija gradova u FBiH, prvo dezinfikovan Konjic (Video)

30.03.2020. 08:19 / Izvor: Fena

Sistematska dezinfekcija gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine počela je sinoć iz Konjica, koji je najugroženiji, nakon čega će ova aktivnost biti nastavljena širom Federacije.

Dezinfekcija gradova, koja počinje policijskim satom, jedna je od mjera u borbi protiv širenja koronavirusa. Provodi je Federalna uprava civilne zaštite.

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak je istakao da su prioritet mjesta u kojima se pojavio najveći broj zaraženih osoba.

"Krenuli smo iz Konjica, sutra je na redu Goražde, a vidjet ćemo da prekosutra krenemo u Mostar", rekao je Solak.

Naveo je da rade sa dvije mašine velikog kapaciteta.

Načelnik Štaba civilne zaštite Općine Konjic Husein Hodžić značajnim smatra dolazak Federalne uprave civilne zaštite u Konjic sa mašinama kapaciteta kakvima ne raspolaže općinsko komunalno preduzeće.

"Mi smo ranije krenuli sa aktivnostima dezinfekcije u skladu sa svojim resursima", naveo je Hodžić.

Naglasio je da je stanje na području Konjica bolje nego što se predstavlja u nekim medijima te da su korak ispred drugih gradova, jer imaju iskustvo i znanje.

"Svi koji su oboljeli dobro su izolovani, i ako ovim tempom nastavimo za kratko vrijeme ćemo u potpunosti kontrolisati situaciju", poručio je Hodžić.

Nalog za sistematsku dezinfekciju izdao je federalni premijer Fadil Novalić koji je također dao nalog da se, uz već anagažirane letjelice Civilne zaštite za potrebe medicinskih timova i kriznih štabova koristi i helikopter Federalne uprave policije.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti