Počela testna faza "Turističke pješačke rute"

22.08.2012. 12:43 / Izvor: SRNA
Počela testna faza 'Turističke pješačke rute'

U Kozarskoj Dubici danas je započela testna faza pilot-projekta "Turističke pješačke rute", čiji je cilj da se osmišljene turističke pješačke rute u ruralnim dijelovima i opštine plasiraju kao poseban turistički proizvod.

U finalnoj fazi projekta danas je markiranim rutama organizovana testna šetnja, u kojoj je učestvovao načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz sa saradnicima, predstavnici Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Turističke organizacije Srpske i Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica.

Direktor Turističke organizacija Srpske Nada Jovanović izjavila je da su tim projektom opština Kozarska Dubica i lokalna turistička organizacija uspjeli da kreiraju gotov turistički proizvod - pješačke rute, koje će povezati seoska domaćinstva i njihovu ponudu.

"To je veoma važno da bismo kasnije radili promociju te turističke ponude i pronašli investitore koji će tu ponudu nadograditi na adekvatan način, a ujedno je to i najbolji put da se ovdje dovedu turisti. Ovdje danas imamo konkretno pretvaranje turističkih resursa u turističke potencijale", izjavila je Jovanovićeva.

Ona je istakla da je posebno važna činjenica da Kozarska Dubica ima obučene turističke vodiče, sa sertifikatom, bez kojih nije moguć ozbiljan pristup turistima.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz naglasio je da ta opština ima velike turističke potencijale, koji su, nažalost, nedovoljno iskorišteni ili uopšte nisu iskorišteni.

"Ovaj projekat nastoji, pješačkim rutama, sumirati turističku ponudu tri vrste turizma - etno, seoskog i gastro turizma. Ovo su početni koraci, ali nam je cilj da opština Kozarska Dubica u naredne tri godine kreira kompletnu turističku ponudu, koja bi uključivala vjerski, banjski i lovni turizam", rekao je Jauz.

On je najavio da će u narednom periodu opština, u saradnji sa republičkom i lokalnom turističkom organizacijom i drugim subjektima, osmišljavati testne rute i za rekreativni biciklizam i auto-rute, koje su nešto zahtjevnije, jer podrazumijevaju kretanje kroz planine - Kozaru i Prosaru.

Jauz je naglasio da je veliki dio Strategije razvoja opštine Kozarska Dubica usmjeren na razvoj turizma, jer se na taj način može obezbijediti znatan broj radnih mjesta.

Konsultant iz agencije "Spektar" iz Banjaluke Siniša Marčić izjavio je da je specifičnost projekta "Turističke pješačke rute" u tome što - prvi put u RS, a vjerovatno i u BIH - jedan projekat integriše seoska domaćinstva u turistički proizvod pješačkim rutama, koje su izuzetno popularne u mnogim zemljama na Zapadu, a sve više i kod nas.

On je dodao da se od učesnika u testnoj fazi posjete pješačkim rutama očekuje da "odglume" prave turiste i da po okončanju kritikuju dobre i nedovoljno razrađene strane ponude.

"Na taj način će se stvoriti uslovi da se konačna verzija ponude za stvarne turiste što bolje osmisli da bi se na najbolji način promovisala opština Kozarska Dubica i omogućilo dodatno zapošljavanje", rekao je Marčić.

Učesnici projekta danas i sutra preći će pješačku rutu dugu 13 kilometara, te posjetiti četiri seoska domaćinstva i nekoliko turistički značajnih lokaliteta na području opštine Kozarska Dubica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti