Počele aktivnosti na projektu "Jačanje zdravstvenog sektora" vrijednom 15 miliona dolara

19.03.2012. 14:04 / Izvor: SRNA
Počele aktivnosti na projektu 'Jačanje zdravstvenog sektora' vrijednom 15 miliona dolara

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Goran Kljajčin danas su sa predstavnicima domova zdravlja i načelnicima iz 16 opština potpisali sporazume o poslovnoj saradnji, s ciljem unapređenja funkcionisanja ambulanti porodične medicine, u okviru projekta "Jačanje zdravstvenog sektora", čija je predračunska vrijednost 15 miliona dolara.

Škrbić je novinarima u Banjaluci rekao da je ovim sporazumima predviđena rekonstrukcija i adaptacija 54 objekta, sa ukupno 128 ambulanti, kompletnom opremom - od tehničke do informacione, neophodne za funkcionisanje ambulanti porodične medicine.

On je naglasio da je projektom predviđen nastavak ili proširenje projekata za nekoliko većih domova zdravlja, gdje su već rađene određene aktivnosti, kao što su Banjaluka, Bijeljina, Gradiška, Modriča i Prijedor.

Prema njegovim riječima, stvoreni su uslovi za raspisivanje neophodnih tenderskih procedura i do kraja godine trebalo bi da bude završena većina projekata.

Škrbić je napomenuo da je do sada iskorišćeno 17 miliona dolara kroz projekat Svjetske banke, plus pet miliona KM iz Razvojnog programa Vlade Srpske, te dodao da i opštine učestvuju u finansiranju ovog projekta u predviđenoj kontribuciji od 30 odsto.

On je, takođe, naglasio da neće biti ukidanja domova zdravlja, kao što se spekuliše u javnosti, već će biti izvršena njihova racionalizacija spajanjem malih, koji ne mogu opstati, budući da ne mogu obezbijediti cjelodnevnu zdravstvenu zaštitu stanovništva.

Jedan od potpisnika ugovora, direktor Doma zdravlja iz Modriče Goran Mlinarević rekao je da je sporazum potisan s ciljem razvoja primarne zdravstvene zaštite u opštini Vukosavlje, kojoj, prema broju stanovnika, pripadaju tri, eventualno četiri ambulante porodične medicine.

Prema njegovim riječima, taj sporazum će ovoj opštini donijeti zadovoljenje osnovnih postulata zdravstvene zaštite, njenu bolju dostupnost i sveobuhvatnost.

Načelnik opštine Donji Žabar Stevo Stević rekao je da će projektom biti pojačani kapaciteti primarne zdravstvene zaštite, navodeći da se rad u ovom sektoru u ovoj lokalnoj zajednici obavlja u vrlo lošim uslovima, u zgradi stare osnovne škole.

On je istakao da će izgradnjom ambulante porodične medicine biti obezbijeđeni dovoljni kapaciteti za jedan tim porodične medicine i ostale prateće službe, kako bi se opslužilo 2 500 korisnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti