Počeli radovi na Poslovnoj zoni Polja u Žepču – Kompanija koja izrađuje presvlake za automobile zaposlit će 500 radnika

15.07.2009. 10:32 / Izvor: Večernji List
Počeli radovi na Poslovnoj zoni Polja u Žepču – Kompanija koja izrađuje presvlake za automobile zaposlit će 500 radnika

Nakon godinu dana pripreme, ovih dana su otpočeli radovi na Poslovnoj zoni Polja u Žepču. Radi se o najvećoj poslovnoj zoni na ovom području koja je namijenjena isključivo "tihoj industriji". Prema riječima Brigite Lovrić, voditeljice Odjela za građevinarstvo i urbanizam, planirano je ukupno pet parcela i na najvećoj od 40 dunuma već je u pripremi izgradnja objekta preduzeća Car Trim d.o.o. Žepče.

Ova kompanija s većinskim njemačkim kapitalom bavi se proizvodnjom presvlaka za putničke automobile, što je njihova osnovna djelatnost i u Njemačkoj. U prvoj fazi planira se zapošljavanje 200 radnika, a do kraja izgradnje objekta i pokretanja pune proizvodnje zaposlit će dodatnih 300 radnika.

Dio proizvodnje već je u Žepču i odvija se u zakupljenom prostoru bivše tvornice Mahnjača. Već je dobivena urbanistička saglasnost za početak gradnje, a sljedeća faza je građevinska dozvola i izrada glavnog projekta.

Relativno će brzo završiti sama gradnja objekta s obzirom da se radi o montažnom objektu koji je zahvalan za ovakve vrste gradnje, istakla je, uz ostalo, voditeljica Odjela za građevinarstvo i urbanizam Brigita Lovrić.

Općinski načelnik Žepča Mato Zovko nije skrivao zadovoljstvo početkom radova na poslovnoj zoni i uvođenjem izvođača komapnije Adžić asfalt d.o.o. Žepče, koja u roku od tri mjeseca treba završiti radove u okviru prve faze projekta, koja je teška gotovo 472.000 KM, a koja obuhvaća izgradnju saobraćajnice, vodovodne kao i kanalizacione mreže, potom telekomunikacijsku i ostalu infrastrukturu te elektromrežu s trafostanicom u dužini od 500 metara duž Žepačkog polja.

Početna finansijska sredstva su osigurana dijelom iz prodaje zemljišta, a iznos od 120.000 KM iz prošlogodišnjih proračunskih sredstava osiguralo je Ministarstvo za obrt i poduzetništvo Federacije BiH. Nadzor nad gradnjom data je kompaniji Seting iz Žepča, dok je glavni projekat za zonu izradila domaća kompanija Tadić d.o.o.

"Nova poslovna zona Polja u Žepču namijenjena je isključivo proizvodnji koja je u skladu sa zaštitom životnog okoliša. Pored domaćih, postoji interes i stranih ulagača. I iz Italije nam je stigao jedan investitor koji je također kupio zemljište u Poslovnoj zoni Ljeskovica i pravit će tvornicu za preradu drveta, a zaposlit će domaću radnu snagu. Sve je to rezultat i činjenica da smo krajnje pojednostavili administrativnu proceduru za potencijalne investitore, što se i isplatilo" kazao je načelnik Zovko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti