Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Počelo potpisivanje peticije građana za rješavanje problema korištenja garaža KJKP "Rad"

12.06.2021. 08:56 / Izvor: Akta.ba

Na području mjesnih zajednica u naseljima Saraj - Polje i Dobrinja, počelo je potpisivanje peticije i anketiranje građana za rješavanje problema korištenja garaža za parkiranje vozila, kojima upravlja Kantonalno javno komunalno preduzeće "Rad", a koje nisu dovoljno iskorištene zbog visoke cijene zakupa i lošeg održavanja.

Potpisivanje peticije i anketiranje građana organizirano je uz podršku Općine Novi Grad, putem Službe za lokalnu samoupravu, nakon što su održani zborovi građana koji od Vlade KS i KJKP "Rad" traže smanjenje cijena korištenja gornjih etaža i bolje održavanje garaža, a ukoliko preduzeće "Rad" nije u mogućnosti smanjiti cijenu korištenja garaža i uložiti sredstva u njihovo održavanje, da ih prepusti Općini Novi Grad na upravljanje, koja bi izvršila ulaganja u objekte garaža, ali i prilagodila cijene zakupa garažnih mjesta.

Također, peticijom se od Vlade KS traži da donese Uredbu kojom bi se omogućilo da lokalne zajednice svojim propisima urede oblast saobraćaja u mirovanju, jer je Zakonom o principima lokalne samouprave, pitanje lokalnog saobraćaja i saobraćaja u mirovanju nadležnost općine.

Potpisivanje peticije provodi se u prostorijama mjesnih zajednica radnim danima od 8 do 17 sati. Također, predstavnici mjesnih zajednica će u poslijepodnevnim satima, od 16 do 20 sati, obilaziti građane na adresama stanovanja i prikupljati potpise.

Općina Novi Grad je godinama tražila od preduzeća "Rad" da smanji cijenu zakupa gornjih etaža ili da joj prepusti upravljanje garažama, jer se od rata do danas u njih ništa ne ulaže.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti