Počeo 18. međunarodni sajam gospodarstva 'Brčko 2019'

08.11.2019. 07:40 / Izvor: Akta.ba
Počeo 18. međunarodni sajam gospodarstva 'Brčko 2019'

Sajam će trajati do 9. studenog, kada će se proglasiti i najuspješniji sudionik Sajma i dodijeliti priznanja i nagrade.

U organizaciji Gospodarske komore Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH, u četvrtak je u bivšem Tržnom centru "Tropic" u Brčkom svečano otvoren 18. međunarodni sajam gospodarstva „Brčko 2019“, na kojem sudjeluje više od stotinu izlagača iz različitih gospodarskih grana.

Na otvaranju je nazočio i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, koji je istaknuo važnost ovoga događaja za Distrikt i gospodarstvo.

"Zadovoljstvo je vidjeti na jednom mjestu veliki broj gospodarstvenika koji održavaju u životu ovo društvo. Naš je cilj da ovo ne bude samo mjesto gdje bi se vidjela ponuda iz gospodarstva Brčko distrikta BiH i okruženja, već i mjesto gdje će se razgovarati o načinima unaprjeđenja poslovnog ozračja", kazao je Milić.

Najavio je kako će se na Sajmu predstaviti i Program samozapošljavanja u gospodarstvu i poljoprivredi, koji je na prostoru Distrikta dao zadovoljavajuće rezultate, ali i pričati o konceptu poslovnih zona.

"Mi smo u fazi usvajanja zakona o poslovnim zonama i ovaj susret gospodarstvenika iskoristit ćemo i za prezentaciju tog zakonskog rješenja u formi nacrta, ali i razmjenu mišljenja", kazao je Milić, dodajući da očekuje da će se u narednom razdoblju doći do jednog zakonskog rješenja koje će unaprijediti procedure kada su u pitanju ulaganja u Brčko distrikt BiH.

"Nadamo se da bi to mogla biti prekretnica koja će doprinijeti da gospodarski rast i razvitak u Distriktu poprime intenzivniji karakter", ocijenio je Milić.

Predsjednica Gospodarske komore Brčko distrikta BiH Sanela Hadžajlić kazala je da su izlagači prepoznali važnost Sajma.

"S 18. međunarodnim sajmom gospodarstva ‚Brčko 2019‘ postali smo punoljetni, ali postajemo i ozbiljniji. Ovaj smo Sajam digli na mnogo višu razinu nego što je do sada bila. Imamo preko stotinu izlagača i kompletan sajamski prostor je popunjen. Izlagači su prepoznali važnost ovoga sajma, na kojem ostvaruju i poslovne kontakte", istaknula je Hadžajlić.

U okviru Sajma, u petak, 8. studenoga, u prostoru TC „Tropik“ održati će se i okrugli stol za mlade poduzetnike o temi "Od ideje do realizacije", kao i prezentacija prijedloga zakona o poslovnim zonama Brčko distrikta BiH, koje će prezentirati Odjel za gospodarski razvitak, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH.

Sajam će trajati do 9. studenog, kada će se proglasiti i najuspješniji sudionik Sajma i dodijeliti priznanja i nagrade, navodi se u priopćenju Vlade Brčko distrikta BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti