Vijesti

Počeo forum "CEFTA Week" u Podgorici: Zatraženo ukidanje necarinskih barijera

28.10.2009. 08:29 / Izvor: Nezavisne novine

Predstavnici BiH na dvodnevnom forumu "CEFTA Week", koji je 27.10.2009. godine počeo u Podgorici, zatražili su ukidanje necarinskih barijera koje pojedine zemlje članice tog regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini prave bh. izvoznicima.

Ljubomir Klincov, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH i vođa bh. delegacije na tom skupu, ukazao je da se necarinske barijere prema BiH najčešće ogledaju u dugim kontrolama roba na granici, posebno pri sanitarnim i veterinarskim inspekcijama.

"Prisutno je, takođe, nepriznavanje nalaza naših laboratorija od strane pojedinih zemalja CEFTA, posebno Hrvatske, zbog čega se naši izvoznici upućuju na nove bespotrebne kontrole. Naša preporuka je da sve zemlje međusobno priznaju laboratorijske certifikate drugih", istakao je on.

Predstavnici članica CEFTA, prema riječima Klincova, ukazali su i na manjak međusobnih investicija koje na nivou cijele zone iznose tek 10 odsto od ukupnih ino-ulaganja, uprkos zadovoljavajućoj poslovnoj klimi.

"Situacija u toj oblasti u BiH nije tako loša, ali samo zbog jednog specifičnog slučaja, investicije Telekoma Srbije u kupovinu Telekoma Srpske", naglasio je on.

Učesnici su na otvaranju skupa istakli da CEFTA predstavlja mogućnost za unapređenje investicione klime u regionu, što bi zemlje članice trebalo da pokušaju da iskoriste. Predstavnik Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Alister Nolan smatra da je CEFTA ključan za privlačenje investicija u kompletnom regionu.

Crnogorski ministar ekonomije Branko Vujović rekao je da je ovaj forum dobra prilika za razmjenu iskustava i ideja o sporazumu, koji je povoljan ekonomski okvir i omogućava povezivanje i saradnju regionalnih firmi.

"Potpisivanje i početak primjene sporazuma ne znači da je okončan proces zaokruživanja regionalnog biznis ambijenta, već je to samo prvi korak u njegovom stvaranju", rekao je Vujović.

Članice CEFTA su BiH, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, UNMIK-Kosovo, Albanija i Moldavija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti