Počeo Internacionalni kongres "MediCon 2015"

31.10.2015. 08:15 / Izvor: Akta.ba
Počeo Internacionalni kongres 'MediCon 2015'

Internacionalni kongres studenata i mladih doktora (bio)medicine „MediCon 2015“, ceramonijom svečanog otvaranja, počeo je jučer na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

Internacionalni kongres studenata i mladih doktora (bio)medicine „MediCon 2015“, ceramonijom svečanog otvaranja, počeo je jučer na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

Uz prisustvo velikog broja učesnika, zvanica i gostiju, kongres je otvorio Bego Gutić, premijer Vlade Tuzlanskog kantona, institucije koja je prepoznala i podržala veliki naučno-stručni skup koji se u sličnom obliku na ovim prostorima nije održao u posljednje dvije decenije.

Pored premijera Gutića, skupu su se obratili Emir Bećirović, predsjednik Organizacijskog odbora MediCon 2015. i predsjednik Udruženja „MEDICUS“, prof. dr. Elmir Čičkušić, dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli, Prof. dr. Ferid Ljuca, prorektor za Naučno istraživački rad na Univerzitetu u Tuzli, prof. dr. Enver Halilović i Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Govornici su iznijeli zajednički stav da su organizatori uspjeli napraviti vrhunski skup namijenjen ovoj ciljnoj skupini, kojoj je od izuzetne važnosti da još u vrijeme studiranja stiču dodatna znanja i međusobno kreiraju mrežu buduće saradnje.

Na ceremoniji svečanog otvaranja promovisan je i treći broj časopisa studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli „Pulsus“, koji je najvećim dijelom posvećen upravo „MediCon-u“.

Kongres “MediCon-a 2015”, koji je tematski posvećen srcu, u tri radna dana će okupiti 250 učesnika iz 18 zemalja Evrope, Azije i Afrike koji će imati priliku slušati pet plenarnih predavača, osam punih studentskih sesija, četiri radionice, te biti dio pratećih sadržaja koji će im omogućiti da upoznaju Tuzlu, a u slobodno vrijeme i zabave.

Prvog dana održano je Centralno plenarno predavanje na temu: Razvoj kardiohirurgije u Tuzli , koje je održao Prof. dr. Emir Kabil, te dva studentska plenarna predavanja Emira Bećirovića (3D heart) i Amara Skakića (Aortic root, aortic arch and supra-aortic vessels reconstruction).

Drugog radnog dana na programu su četiri plenarna predavanja i sedam sesija koji će se održati na Medicinskom fakultetu u periodu od 10 do 18 sati.

„MediCon 2015.“ je projeat koji realizuje Udruženje studenata „MEDICUS“ s ciljem da pruži studentima i mladim doktorima priliku da se okušaju u pisanju i prezentaciji naučnih i naučno-istraživačkih radova.

Pokrovitelj kongresa su Vlada Tuzlanskog kantona i Univerzitet u Tuzli, suorganizator Medicinski fakultet u Tuzli, a podršku projektu dali su Ljekarska komora Tuzlanskog kantona, Univerzitetsko klinički centar Tuzla, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, Unija studenata Univerziteta u Tuzli, počasni partner kongresa Bosnalijek, zlatni sponzor studentski hotel Dorrah, sprebreni sponzor Hemofarm, bronzani sponzor Bingo, te drugi prijatelji i partneri događaja.

Više informacija o događaju se može naći na web stranici: http://medicon.us-medicus.ba/.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti