Počeo peti Sarajevo Business Forum

14.05.2014. 13:35 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Počeo peti Sarajevo Business Forum

Forum je okupio brojne eminentne ličnosti iz oblasti biznisa, privrede i ekonomije iz Bosne i Hercegovine, regije zapadnog Balkana, ali i svijeta, kao i predstavnike najvećih svjetskih investicijskih fondova.

Minutom šutnje i učenjem Fatihe za rudare stradale u nesreći koja se dogodila jučer u rudniku uglja na zapadu Turske, u Sarajevu je danas počela dvodnevna peta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF).

Forum je okupio brojne eminentne ličnosti iz oblasti biznisa, privrede i ekonomije iz Bosne i Hercegovine, regije zapadnog Balkana, ali i svijeta, kao i predstavnike najvećih svjetskih investicijskih fondova, prenose agencije.

Direktor BBI Banke i organizator SBF-a Amer Bukvić je u uvodnom obraćanju kazao kako je Forum postao jedan od glavnih poslovnih događaja u ovoj regiji, te ga zvanično proglasio otvorenim.

"Čast nam je što možemo biti domaćini SBF-a u prelijepom gradu Sarajevu", kazao je Bukvić i dodao da je SBF postao jedan od glavnih poslovnih događaja u regiji. Istakao je kako će, nakon dugih priprema, na Forumu biti objavljeno više od 110 projekata iz različitih sektora, najviše iz sektora poljoprivrede, te da mu se odazvalo više od 600 učesnika iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta.

"Grad Sarajevo postaje most zemalja Istoka prema Zapadu. Nadamo se da ćemo u ovoj regiji predstavljati priliku, a ne prijetnju jedni za druge", kazao je Bukvić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tokom svog obraćanja je kazao kako Bosna i Hercegovina radi na tome da u narednim godinama otvori 100.000 novih radnih mjesta. Poručio je da ta zemlja posjeduje obrazovanu i jeftinu radnu snagu i etablirane kompanije, kao i da su bh. zakoni iz oblasti rada i zapošljavanja uglavnom usklađeni sa međunarodnim standardima.

"Uvjeren sam da kroz koordinirani nastup možemo privući značajne investicije za cijeli region i otvoriti mogućnost priključenja na nova tržišta", kazao je Izetbegović. Napomenuo je kako je Bosna i Hercegovina ujedno država koja se suočava s mnoštvom izazova, zaključivši kako će biti riješeni svi ti problemi, ma koliko teški bili.

Olakšavanje viznog režima

Govoreći o izazovima, Izetbegović je rekao kako Bosna i Hercegovina mora olakšati vizni režim prema velikom broju država, a posebno država Zaljeva, uspostaviti efikasniji pravosudni sistem u procesuiranju privrednih sporova i pažnju posvetiti i domaćim ulagačima, jer se i dalje velika sredstva javnih kompanija nalaze neiskorištena na računima komercijalnih banaka. 

Predsjednik grupe Islamske razvojne banke Ahmad Mohamed Ali, prilikom uvodnog obraćanja, istakao je kako je SBF "postepeno postao jedan od najvažnijih događaja koji predstavljaju jedinstvenu priliku za investicije".

"Čast mi je i privilegija da učestvujemo na ovom forumu. Hvala vam svima koji ste tu, hvala vam zbog napora koji ste uložili da stvorite jake veze između vaših zemalja i Bosne i Hercegovine. SBF je postao strateška platforma za izgradnju povjerenja i znanja u ovoj zemlji i cijeloj regiji", izjavio je Ali.

Kazao je da su strana ulaganja iznimno važna za održivi razvoj, dodavši da su Bosna i Hercegovina i države Jugoistočne Evrope uložile velike napore kako bi privukle strane investicije. Ističući kako države regije imaju potencijal za razvoj halal i organske proizvodnje, Ali je rekao da će se tokom SBF-a učesnici osvrnuti na četiri regionalne teme: poljoprivredu, energiju, infrastrukturu te građevinarstvo i turizam.

"Učesnici SBF-a imaju priliku direktno formirati otvoreni dijalog sa regionalnim liderima i vlastima. Zajedno ćemo stvoriti prilike za zapošljavanje mladih u ovoj regiji", još je poručio Ali.

Bivši član Predsjedništva BiH i jedan od osnivača Foruma Haris Silajdžić je rekao kako je ponosan na Forum, te se zahvalio svima na dolasku i istakao kako je Bosna i Hercegovina, uprkos svim poteškoćama, dobra država za investitore.

"Nadam se da ne griješim kad kažem da nijedan investitor nije izgubio kapital u Bosni i Hercegovini, uprkos svim poteškoćama, a ponekad i nepotrebnim administrativnim, frustrirajućim poteškoćama. Mi moramo koristiti naše resurse, ali i pažnju naših prijatelja, na najbolji mogući način", poručio je Silajdžić.

Još je dodao: "Želim privući vašu pažnju na nešto što nije veoma poznato ovdje, a to je moć mozga koju ima Bosna i Hercegovina. Ponekad, ovi mladi naučnici i istraživači, veoma uspješni i svjetske klase, zanemareni su u Bosni i Hercegovini. Neki od njih su danas sa nama. Umjesto dugog govora, želim vam skrenuti pažnju na nekoliko projekata i imena, kako biste znali da možete investirati u Bosnu i Hercegovinu sa manje troškova, a sa većom dobiti."

Medaljoni Grada Sarajeva

Predstavivši projekte mladih naučnika poput Emira Kremića, Emine Aličković, Haruna Šiljka, Silajdžić je izrazio nadu da će investitori uspostaviti saradnju sa njima, te poželio svim učesnicima uspješan rad na Forumu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je kazao kako je regija karakteristična po komplementarnoj privredi, što povećava mogućnosti regionalnog povezivanja. Iskoristio je priliku da uputi poruku svim investitorima da ovu regiju dožive kao mjesto gdje se investicijama ostvaruje profit. 

"Tržišna ekonomija, borba protiv korupcije, stvaranje boljeg poslovnog ambijenta jesu atributi koji su primjenjivi na sve države. Svjetska ekonomska kriza ostavila je posljedice i u Jugoistočnoj Evropi. Jedan od odgovora na krizu je i odgovor na poduzetništvo koje ne počiva samo na tržišnom ekonomiji već i na ispunjenju društvenih zadaća koje se temelje na solidarnosti, povjerenju i društvenoj pravdi", pojasnio je Bevanda.

Tokom SBF-a potpisan je Memorandum o razumijevanju koji je osnovan na principu BBI Privredne korporacije, a kojim se potpisnice obavezuju da će raditi zajedno kako bi realizirale veliki broj projekata. Memorandum su potpisali predstavnici grupe Islamske razvojne banke, BBI Banke, kompanija Hassam Al Othaim i Al Meera.

Medaljoni Grada Sarajeva uručeni su, između ostalih, predsjedniku grupe Islamske razvojne banke Aliju, crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću, turskom ministru vanjskih poslova Davutogluu, ministru vanjskih poslova Katara Khalidu bin Mohammedu Al-Attiyahu, direktoru BBI Banke Bukviću te generalnom sekretaru Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goranu Svilanoviću.

Sarajevo Business Forum je platforma za regionalnu saradnju i zajedničko predstavljanje potencijala regije Jugoistočne Evrope utjecajnim poslovnim i političkim liderima iz cijelog svijeta. Forum će i ove, kao i prethodnih godina, djelovati na osnovu uspješno definiranih parametara konferencije u Davosu.

Tokom prethodne četiri godine, SBF je ugostio više od hiljadu investitora iz više od 30 zemalja, a predstavljeno je više od 300 projekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti