Počeo poslovni skup "Susret s Bosnom i Hercegovinom u Beču"

11.03.2010. 14:52 / Izvor: eKapija.ba
Počeo poslovni skup 'Susret s Bosnom i Hercegovinom u Beču'

Dvodnevni poslovni skup pod nazivom "Susret s Bosnom i Hercegovinom u Beču" počeo je 11. marta 2010. godine u tom austrijskom gradu pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, a, u okviru Bečkog ekonomskog foruma.

Skup predstavlja nastavak uspješne saradnje između Vijeća ministara BiH i Bečkog ekonomskog foruma.

Kako stoji u saopćenju Agencije za promociju stranih investicija u BiH (FIPA), poslovni susret je organiziran radi poboljšanja ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Austrije, s posebnim osvrtom na mogućnosti investiranja austrijskih preduzeća u BiH te da bi austrijski investitori upoznali ekonomske reforme u BiH.

Osim toga, skup će omogućiti direktne susrete između austrijskih investitora i bh. preduzeća koja imaju konkretne projekte u koje se može investirati.

Glavne teme razgovara su : mogućnosti investiranja u BiH, konkretni investicijski projekti iz različitih sektora, s posebnim akcentom na energetski i infrastrukturni sektor i trenutni izazovi i perspektive za ulaganja.

Skup je okupio oko 200 učesnika, među kojima veliki broj predstavnika austrijskih i bh. firmi iz oblasti telekomunikacija, energetike, metalske industrije, infrastrukture, autoindustrije, osiguranja i finansija.

Skupom će predsjedavati Erhard Busek, predsjednik Bečkog ekonomskog foruma, a osim predsjedavajućeg Špirića, na ovom skupu učestvuju i Dragan Vrankić, ministar finansija i trezora BiH, Mladen Zirojević, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH , Rudo Vidović, ministar transporta i komunikacija BiH, Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, predstavnici entitetskih vlada na najvišem nivou i drugi.

U ime Vijeća ministara BiH, FIPA je, kako se navodi u saopćenju iz te agencije, zadužena za koordinaciju organizacije i održavanja susreta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti