Počeo prekogranični projekat zaštite i promocije kestena

21.06.2017. 15:15 / Izvor: Akta.ba

Glavni cilj je povećati zaštitu i upravljanje rizikom kestenovih šuma u prekograničnom području Hrvatska – BiH kroz zajedničke aktivnosti i promociju.

Općina Velika Kladuša će u narednih 30 mjeseci, zajedno sa partnerima iz BiH i Hrvatske, realizirati značajan projekat koji se odnosi na zaštitu i promociju kestena.

Projekat sa Općinom realiziraju partneri iz BiH i to Općina Bužim i Poljoprivredni zavod USK kao i partneri iz R Hrvatske-Općina Vojnić, Grad Karlovac i Centar za šljivu i kesten iz Petrinje.

Početak implementacije ovog projekta, kojemu je glavni cilj povećati zaštitu i upravljanje rizikom kestenovih šuma u prekograničnom području Hrvatska – BiH kroz zajedničke aktivnosti i promociju, jučer je ozvaničio načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić potpisivanjem Ugovora u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU u Zagrebu.

U Hrvatskoj se relativno nedavno pojavila bolest kestenove ose šiškarice koja se u posljednje dvije godine proširila i na BiH. To je bolest koja se brzo širi, a kao posljedicu ima smanjenje prinosa i olakšava širenje drugih bolesti kestena, a sve zajedno može dovesti i do izumiranja određenih staništa kestena.

Projekat će doprinijeti istraživanju i praćenju bolesti kestenove ose šiškarice u ranoj fazi u BiH i tokom projekta kada se očekuje njeno značajno proširenje i kontrolno promatranje  u pograničnom području, kao i prijenos znanja i iskustava iz R Hrvatske na BiH, navode iz Općine Velika Kladuša.

Dodaju da se pojas kestenovih šuma nalazi u prekograničnom području i iz tog razloga zajedničke aktivnosti obje države su ključne kako bi se moglo adekvatno reagirati i smanjiti daljnja oštećenja.

Kroz projekat će se poduzeti niz aktivnosti koji će imati značajan utjecaj na rješavanje ovog problema, a između ostalog planirana je izrada plana zaštite oštećenih stabala kestena, procjenjivanje održivog ekološkog i ekonomskog potencijala kestena u ciljanom području, razvoj GIS baze podataka, sadnja trajnih nasada kestena u Velikoj Kladuši, Bužimu i Vojniću u eksperimentalne svrhe, revitalizacija aleje kestena u Karlovcu, brojne edukcije i prezentacije, manifestacije, okrugli stoloevi i konferencije.

Vrijednost projekta iznosi 589.558,39 EUR i od toga IPA grant je 501.124,61 EUR, a ostatak sredstava od 88.433,78 EUR podrazumijeva  finansijsko učešće partnera na projektu.

Glavne ciljne skupine su lokalno stanovništvo, poljoprivrednici, lokalna vlast i relevantne institucije, stručnjaci u području poljoprivrede, koji će imati koristi od provedbe projekta. Prekogranična dodatna vrijednost projekta su  zajedničke inicijative za borbu i uspostavljanje sistema protiv bolesti kestenove ose šiškarice. Posebno je važno napomenuti da je neophodno raditi na ovom problemu zajedno zbog šumskog pojasa kestenovih šuma koji se proteže uz granicu Hrvatske i BiH, što će biti ostvareno ovim projektom.

Implementacija projekta odvijat će se od jula mjeseca 2017. godine do kraja decembra 2019. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti