Počeo projekat podrške održivom oporavku od poplava za tri opštine

25.01.2017. 09:39 / Izvor: Akta.ba
Počeo projekat podrške održivom oporavku od poplava za tri opštine

Projekat traje 12 mjeseci, implementator je NBR, a ukupna vrijednost projekta je 201.406,10 eura.

U organizaciji Nezavisnog biroa za razvoj (NBR) i opštine Šamac predstavlјen je program materijalne i stručne pomoći za male preduzetnike, poduzetnike i polјoprivredna gazdinstva, farme u okviru projekta „Podrška održivom oporavku od poplava za dvije opštine u RS Šamac i Vukosavlјe i Domalјevac – Šamac u Federaciji.

Projekat traje 12 mjeseci, implementator je NBR, a ukupna vrijednost projekta je 201.406,10 eura, od koga EU finansira 181.265,19 eura, a 20.140,91 eura opštine Šamac, Vukosavlјe i Domalјevac Šamac.

"Rezultat planiramo ostvariti slјedećim aktivnostima: odabirom 100 potencijalnih korisnika putem Javnog poziva, (mikro preduzeća i porodična gazdinstva sa cilјnih područja), to je danas urađeno, pružanjem stručne savjetodavne podrške u kreiranju poslovnih planova za revitalizaciju njihovih firmi/gazdinstava", kaže izvršni direktor NBR Enver Sarvan.

On dodaje da će izabrati 30 najkvalitetnijih poslovnih planova, pružiti materijalnu podršku u vidu kupovine potrebne opreme na temelјu njihovih poslovnih planova, (u vrijednosti do 2.000 eura) što je oko 60.000 eura za sve tri opštine te pružiti mentorske podrške tokom implementacije poslovih planova za revitalizaciju njihovog poslovanja.

Sarvan kaže da su predstavili projekat koji je vezan za sanaciju šteta u biznisima prije svega u obrtima i preduzećima polјoprivrednim gazdinstvima, a u isto vrijeme kroz projekat će pokušati da damo podršku i civilnom sektoru što do sada nije bilo neobuhvaćeno.

"Do sada nisu imali podršku preduzeća i polјoprivredna gazdinstva koja imaju manje od pet zaposlenih, te ćemo kroz ovaj program i njih obuhvatiti", kaže Sarvan.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević ističe da je opština Šamac jedna od opština u BiH imala najveću štetu od poplava preko 100 miliona KM direktne štete, a indirektne mnogo veću, te ovaj projekat podržan od EU u partnerstvu sa NBR i tri opštine daju doprinos novog poslovnog duha, ne u Šamcu nego i šire.

"Riječ je o prvim projektima koji direktno posle poplava idu u pravcu podrške privrednom sektoru, u ovom slučaju mikropreduzećima do pet zaposleni, a poslije njih i jednom dijelu Nevladinog sektora", kaže Milićević dodajući da želi da vjeruje da je ovo početak podrške ne samo EU i nego i svih drugih nivoa vlasti kada je riječ o ovom području, direktne podrške privredi koja u ovom proteklom periodu nije imala nekakve direktne koristi od same sanacije šteta od poplava.

Načelnik opštine Vukosavlјe Borislav Rakić istakao je da je za opštinu Vukosavlјe ovo jedan od najznačajnijih projekata kada je u pitanju jačanje mikropreduzeća, te da je opština Vukosavlјe imala direktnih šteta od poplava oko 9,5 miliona KM.

"Kada su u pitanju mikropreduzeća koja su najbrojnija na našem području mikropreduzeća su pretrpjela najveće štete u poplavama. Ovo će značiti veliki korak u jačanju njihovog poslovanja, ambijenta uopšte naše opštine kako bismo privukli i buduće investitore", kaže Rakić zahvalјujući se EU, NBR i opštini Šamac kao domaćinu.

Načelnik opštine Domalјevac – Šamac Marijo Jurkić istakao je da je opština Domalјevac – Šamac tokom poplava 2014. godine imala štetu preko 54 miliona KM, a od toga je polovina u preduzećima i u polјoprivredi.

"Do sada su provođeni razno razni programi koji su bili usmjereni u prvom redu u sanaciji stambenh jedinica i programi usmjereni na veća preduzeća. Do sada nijedan nije bio usmjeren prema mikropreduzećima tako da se zahvalјujuem NBR i opštinama sa kojima smo ušli u partnerski odnos i nadam se uspješnoj saradnji u ovom i narednim projektima", kaže Jurkić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti