Počeo projekat uspostavljanja jahačkih staza od Vojvodine do BiH

14.01.2019. 10:09 / Izvor: Akta.ba
Počeo projekat uspostavljanja jahačkih staza od Vojvodine do BiH

Kao specifičan cilj projekta razviće se jahačka staza od Vojvodine do BiH, koja obuhvata više od 50 lokacija u dvije zemlje. 

 U Vojvodni i BiH danas počinje realizacija projekta "Jahačke staze preko Balkana" čiji je cilj stvaranje novog turističkog proizvoda dvije zemlje koji će privući više posjetilaca i turista na ove prostore, saopšteno je iz Organizacije za razvoj turizma regije Doboj "Rotor".

Kao specifičan cilj projekta razviće se jahačka staza od Vojvodine do BiH, koja obuhvata više od 50 lokacija u dvije zemlje. 

Tokom projekta planirane su aktivnosti mapiranja imanja, konjskih centara, preduzetnika koji pružaju usluge jahanja, priprema studije izvodljivosti o stazi za jahanje u BiH i Vojvodini, označavanje staze jahanja i kreiranje promotivnog materijala.

Projekat, koji je podržao Savjet za regionalnu saradnju /RCC/ i EU, realizuje se u partnerstvu Turističkog klastera Subotica-Palić i Organizacije za razvoj turizma regije Doboj "Rotor".

Saradnja učesnika sa obje strane doprinijeće upoznavanju kulturne i prirodne baštine regija, kao i upoznavanje sa domaćim i stranim posjetiocima. 

Kao cilj se navodi i omogućavanje poljoprivrednicima, uzgajivačima konja, konjičkim centrima i drugim pojedincima koji rade s konjima, koji nemaju adekvatne izvore prihoda, da se pridruže ovoj stazi i na taj način ostvare dodatni prihod na temelju vlastitih sredstava, i eventualno učešće u aktivnostima i zajedničkim nastupima prema donatorima.

Glavna ciljna grupa projekta su turisti iz zemalja partnera i instranstva, uglavnom iz zapadne Evrope. 

Sekundarna ciljna grupa su osobe koje se pojavljuju na tržištu konjičkog turizma sa svojim radom i uslugama kao dodatni tržišni akteri.

U trećoj ciljnoj grupi projekta nalaze se poljoprivrednici koji su izgubili konkurentnost zbog promijenjenih tržišnih i poljoprivrednih uslova i koji su dostigli kraj procesa društvene marginalizacije. 

Projekat "Jahačke staze preko Balkana" će doprinijeti obogaćenju turističke ponude u BiH, većoj posjeti turista zainteresovanih za ovaj vid turizma, i upoznavanju prirodne i kulturno-istorijske baštine ovog područja. 

U narednom periodu biće objavljen poziv gradovima/opštinama za partnersko učešće u ovom projektu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti