Počeo projekat "Zvuk kamena" koji doprinosi razvoju tržišta rada

28.08.2018. 13:53 / Izvor: Akta.ba
Počeo projekat 'Zvuk kamena' koji doprinosi razvoju tržišta rada

Vrijednost projekta iznosu 53.635 EUR, sa periodom implementacije od osam mjeseci (juni 2018 – januar 2019).

Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar zajedno sa partnerima Općina Grude, SSS Posušje, Zavod za zapošljavanje ŽZH, VMS d.o.o. Posušje, KROR d.o.o. Posušje, Plava vječnost d.o.o Posušje i Udruženje građana Zvuk kamena Posušje, započeli su implementaciju projekta “Zvuk kamena – Partnerstvo za zapošljavanje u proizvodnji kamena i prerađivačkoj industriji”.

Alisa Gekić, direktorica centra usluga LiNK-a za poslovni portal Akta.ba je kazala kako se radi se o projektu koji ima za cilj doprinjeti razvoju tržišta rada u sektoru kamena na području Županije zapadnohercegovačke kroz uspostavu Lokalnog partnerstva za zapošljavanje.

"Lokalno parnerstvo za zapošljavanje (LPZ) će biti uspostavljeno potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i imat će jasno definisan plan rada. Cilj LPZ je analiza potreba privrednih subjekata i ponude radne snage, te uspostava institucionalnog okvira s ciljem stvaranja osnova za razvoj, zapošljavanje i socijalnu inkluziju na lokalnom nivou u sektoru kamena na području Županije",pojasnila je Gekić.

Inače, ovo lokalno partnerstvo za zapošljavanje je jedno od 19 uspostavljenih u zemlji u okviru projekta ''Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini'', kojeg Evropska unija finansira sa četiri miliona eura a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Gekić, pojašnjavaja kako se ovim projektom uvodi inovativna praksa u izvođenju praktične nastave i suradnje javnog, privatnog i NVO sektora na ciljanom području. Centar za (do)obuku kadra u sektoru kamena će na inovativan način i u skladu sa najboljom mogućom praksom osigurati povezivanje svih aktera na tržištu rada.

Vrijednost projekta iznosu 53.635 EUR, sa periodom implementacije od osam mjeseci (juni 2018 – januar 2019).

Budući da je jedan od ciljeva LPZ dugoročno i sistemski rješavanje problema u sektoru kamena, Gekić kaže kako očekuju priključenje i drugih općina sa područja Županije kao i svih drugih aktera koji iskažu interes.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti