Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Počeo protest sindikalista u Sarajevu

27.07.2020. 11:55 / Izvor: N1

U Sarajevu je počeo protest radnika i članova Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine koji se protive usvajanju Izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH za koji kažu da će radnike učiniti modernim robovima.

Protestna šetnja krenula je od zgrade Vlade FBiH, a zbog poštivanja mjera Kriznog štaba FBiH, u protestima učestvuje 100 osoba.

Noseći parolu s porukom "Dokle više?" radnici poručuju da ovakav zakon ne treba biti usvojen.

Sindikalci će prošetati do zgrade Parlamenta FBiH koji treba razmatrati izmjene ovog zakona.

Tokom šetnje saobraćaj će djelimično na određenim dionicama biti blokiran.

"Ovo zakonsko rješenje doneseno je jednostrano bez saglasnosti Saveza samostalnih sindikata BiH kao socijalnog partnera. Indikativno je da se u cijelom zakonskom rješenju proteže isključivo priča o pravima poslodavaca gdje se radnik apsolutno ne spominje i njegov cilj je omogućavanje poslodavcu da radniku drastično smanjuje plate, šalju na čekanje i derogiraju odredbe kolektivnih ugovora. Zakonsko rješenje pravljeno je po konceptu da poslodavac može radnike uposliti 72 sata sedmično, a da mu za to plati 406 KM koliko iznosi minimalna plata koja u ovom dokumentu nije definisana. Ne možemo prihvatiti ovo zakonsko rješenje da radnici postanu neki vid robova u modernom robovlasničkm društvu jer ne postoji niti jedan član koji govori da radnik koji radi 72 sata bude stimulisan ili da će dobiti veću platu zato što radi duži vremenski period", rekao je ranije za N1 predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović.

Sindikalci su se kratko zadržali ispred zgrade Vlade FBiH gdje su poručili: "Povucite sramotni zakon o radu!".

Ukoliko zakon bude usvojen, iz Saveza samostalnih sindikata najavili su organizovanje generalnog štrajka.

(Foto: N1)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti