Počeo Reviconov seminar o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma

25.02.2011. 17:45 / Izvor: eKapija.ba
Počeo Reviconov seminar o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma

U Fojnici je danas počeo dvodnevni seminar pod nazivom "Sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma - procedure sa klijentima temeljene na procjeni rizika", kojeg organizira revizorska kuća Revicon iz Sarajeva.

Seminar je okupio oko 150 učesnika iz svih sfera privrednog života u BiH. Predavači na seminaru su eminentni stručnjaci iz oblasti finansijskog poslovanja koji će govoriti o primjeni zakonske regulative iz ove oblasti, načinu kako prepoznati pokušaje pranja novca i spriječiti sumnjive transakcije. Prilikom otvaranja seminara, prisutne je u ime organizatora pozdravio Marin Ivanišević, direktor Revicona.

"Tokom ove dvodnevne edukacije, govorit ćemo o načinima kako spriječiti pranje novca, nastojat ćemo razraditi procedure sa klijentima, a posebno ćemo analizirati segment banaka, segment osiguravajućih društava, segment računovodstva. Nadamo se da će ovakve aktivnosti pomoći da se pranje novca, kao jedna opasna djelatnost za razvoj svake države, zaustavi", istakao je Ivanišević.

On je naglasio da ovo nije prvi put da Revicon organiza ovakvu vrstu edukacije te napomenuo da prema važećoj legislativi svaka banka, finansijska institucija, odnosno svaki učesnik na tržištu kapitala ima obavezu da formira jedan odjel koji će se baviti prepoznavanjem i sprječavanjem pokušaja pranja novca.

Seminar su podržale brojne zvanične institucije kao što su Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Udruženje banaka BiH, Udruženje društava za osiguranje FBiH, Udruženje društava za leasing BiH, Agencija za bankarstvo FBiH.

Svaki od predavača će sa svog aspekta govoriti o temi pranja novca, koja se u praksi povezuje sa finansiranjem terorizma. Predstavnik Agencije za bankrastvo FBiH Ibrahim Sinanović govori na temu "Sprječavanje pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti, pristup zasnovan na riziku", Samir Omerhodžić iz Agencije za osiguranje u BiH predavač je na temu "Prepoznavanje pokušaja pranja novca u djelatnosti društva za osiguranje", Sulejman Hadžić govorit će o izazovima kojima su izložena leasing društva pred obavezama u odnosu na Zakon o sprječavanju pranja novca, dok će predstavnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) učenike upoznati sa konkretnim slučajevima pokušaja pranja novca u oblasti društva za osiguranja.

Također, bit će govora i o prepoznavanju sumnjivih transakcija na tržištu kapitala o čemu će sudionike upoznati Džafer Alibegović iz Komisije za vrijednosne papire FBiH, a Željko Rička iz Revicona govorit će o zadacima računovođa i revizora kao obveznika primjene Zakona o sprječavanju pranja novca. Predstavnici SIPA-e će za sudionike seminara uraditi i analizu slučaja na jednoj mikrokreditnoj organizaciji.

N. Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti