Počeo Sarajevo Business Forum: Ukupna vrijednost prijavljenih projekata iznosi 11, 5 mlrd. EUR

06.04.2010. 13:10 / Izvor: Fena
Počeo Sarajevo Business Forum: Ukupna vrijednost prijavljenih projekata iznosi 11, 5 mlrd. EUR

Sarajevo Business Forum, prva međunarodna investicijska konferencija u organizaciji Bosna Bank Internacionala i Grupe Islamske Banke za razvoj - IDB, počeo je jutros u Sarajevu. Na forumu učestvuje oko 590 učesnika, bit će predstavljeno 157 projekata, a tu je i veliki broj novinara.

Ukupna vrijednost prijavljenih projekata iznosi 11, 5 milijardi eura. Iz oblasti energije prijavljeno je 40 projekata, iz infrastrukture 33 plus projekt za izgradnju koridora 5-C, dok je iz turizma prijavljeno 48, a iz poljoprivrede 36 projekata.

Ovi projekti nude se investitorima koji su na forum došli iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Katara, Malezije, Turske, Indonezije, Jordana, Kuvajta, Omana i drugih zemalja.

Inače svi projekti postavljeni su i na zvaničnu web stranicu foruma još prije dvije sedmice i njima već mogu pristupiti registrirani investitori.

Direktor Bosna Bank Internacionala, Amer Bukvić u uvodnom govoru kazao je da je ovaj forum organiziran s namjerom da stvori od Sarajeva atraktivno mjesto na mapi svijeta za ulaganja, te je izrazio nadu da će forum postati tradicija.

Također učesnicima skupa obratio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić koji je kazao da se radi o najbitnijem događaju u novijoj historiji BiH. Silajdžić je kazao da je BiH stabilna u ekonomskom smislu i rekao je da on kao političar može reći da je taj napredak spor, ali da će on uskoro postati brži jer će BiH postati članica Evropske unije.

Također u uvodnom obraćanju Tayyip Erdogan, premijer Republike Turske, kazao je da Turska želi vidjeti BiH kao zemlju u razvoju.

"BiH ima problem sa stabilnošću, ali bitno je da je Predsjedništvo BiH odlučno i ovaj forum je prilika da se pokaže da strana ulaganja neće biti uzaludna", kazao je Erdogan.

Forumu pored Erdogana, između ostalih prisustvuje i Ahmad Muhamed Ali, predsjednik Islamske banke za razvoj, koji je ujedno i pozdravio sve učesnike foruma, Mahathir Mohamed, bivši premijer Malezije, zatim James Steinberg, zamjenik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država te drugi.

Na panelima koji će se održavati oba dana u sarajevskom hotelu Holiday Inn između ostalih govoriti će i Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH, Milan Cuc, rezidentni predstavnik MMF-a, Zlatko Lagumdžija, bivši premijer BiH, Vahid Hećo, ministar energije rudarstva i industrije BiH, Bakir Izetbegović, član parlamenta BiH, Damir Ljubić, ministar u Vladi FBiH, Harun Kapetanović, predstavnik Sektora za ekonomski razvoj Vlade Dubaija i drugi. Skupu prisustvuje i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti