Vijesti

Početak rada TE Stanari 2014.

24.03.2010. 09:57 / Izvor: Dnevni list

Prva polovina 2010. najvažnije je razdoblje za rudarsko-energetski kompleks "Stanari" u Doboju, jer će se vršiti odabir i potpisivanje EPC-a (Engineering-Procurement-Construction) po osnovu koje će započeti izrada projektne dokumentacije potrebne za dobivanje odobrenja za građenje. Kazao je to vodeći inženjer sektora za ulaganja pri kompaniji EFT Predrag Stojadinović.

"Izgradnja TE Stanari planirana je u razdoblju od oko 46 mjeseci od potpisivanja EPC ugovora, a početak komercijalnog rada TE Stanari očekuje se 2014.", kazao je Stojadinović. Prema njegovim riječima, TE "Stanari" godišnje će proizvoditi tri milijuna megawat sati električne energije, što čini oko 25 posto ukupne godišnje proizvodnje električne energije u BiH i za ovu razinu proizvodnje, elektrana će godišnje trošiti 2,8 milijuna tona lignita iz obližnjeg Rudnika "Stanari". On je također naglasio da je kompanija EFT nakon analize mnogobrojnih investicijskih projekata u regiji jugoistočne Europe shvatila da je dugoročno i strateški gledano energija iz vlastitih izvora jedan od uvjeta poslovanja i strategije razvoja kompanije koja djeluje u ovoj domeni.

Stojadinović ukazuje i na to da je proveden niz mjera na zaštiti životne sredine, uspostavljen je integrirani sustav upravljanja kvalitetom (ISO 9001:2000), sustav upravljanja zaštitom životne sredine (ISO 14001:2004) i sustav zaštite zdravlja i sigurnosti na radu (OHSAS 18001:1999). Od 2005. kada je potpisan koncesijski ugovor s Vladom Republike Srpske za eksploataciju stanarskog ugljenog bazena, zaposleno je 418 osoba, a planirana ukupna investicija za razvoj rudnika iznosi 115 milijuna eura, dok je u realizaciju dosadašnjih aktivnosti u razvoj rudnika i projekta izgradnje TE Stanari uloženo je 40 milijuna eura.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti