Početkom proljeća očekuje se intenziviranje radova na izgradnji tunela Hranjen

11.02.2019. 08:11 / Izvor: Akta.ba
Početkom proljeća očekuje se intenziviranje radova na izgradnji tunela Hranjen

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković izrazio je veliko zadovoljstvo ovom odlukom koja predstavlja korak dalje na izgradnji brze ceste Goražde-Sarajevo.

Na svojoj jučerašnjoj sjednici, Vlada Federacije BiH dala je saglasnost Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija za potpisivanje ugovora koji se odnose na provedbu projekata i praktičnih priručnika po Programu utroška dijela sredstava "Kapitalni transferi javnim preduzećima – transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta" u ukupnom iznosu od 153 miliona KM koji je utvrđen Budžetom FBiH za 2018. godinu.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković izrazio je veliko zadovoljstvo ovom odlukom koja predstavlja korak dalje na izgradnji brze ceste Goražde-Sarajevo.

"Radi se o još jednom formalnom činu, zapravo završnoj odluci kada govorimo o ukupnom zaokruživanju priče o finansiranju  LOT-a 1, odnosno probijanju tunela Hranjen. Opšte je poznato da su odgovarajuće odluke donesene na nivou preduzeća BH Telecom i na nivou Vlade Federacije i da su ta sredstva alocirana na poseban kod pri  Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija", kazao je on.

Prema riječima premijera Okovića, Federalna vlada imenovala je i radno tijelo koje će pratiti realizaciju potrošnje ovih sredstava odnosno realizaciju samih ugovora.

"Ono što je naš interes je, dakle, probijanje tunela Hranjen, gdje još jednom moramo podsjetiti da je izvođač radova Euroasfalt koji već radi na terenu i prema kojem će, u odnosu na dinamiku izvođenja radova, ta sredstva biti doznačavana, odnosno bit će plaćan onaj obim radova koji oni budu izvršavali", pojasnio je on.

Početak radova, čiji rok izvođenja je 36 mjeseci, očekuje se sa stabilizacijom vremenskih prilika.

"Ono što očekujemo u rano proljeće jesu radovi na probijanju samog portala, a trenutno su na terenu u toku, kako smo imali priliku da vidimo, obimni pripremni radovi u smislu izgradnje pristupnih puteva i kampa. Sam pristupni put je dužine oko 2 km, polovina toga je već urađena. Ono što je bila naša obaveza u tom dijelu, jeste zadovoljavanje procedura vezano za Zakon o šumama tako da sa početkom proljeća i ljepših dana ćemo sigurno doći u situaciju da se krene sa probijanjem portala", kazao je Emir Oković.

Veoma skoro se očekuju i nove građevinske mašine na terenu.

"Imamo najavu da upravo u ovom terminu dio građevinske opreme, budući da Euroasfalt vrši radove i na cesti Neum-Stolac-Neum i u Crnoj Gori, će završiti ovdje, tako da, u svakom slučaju, dinamika je apsolutno ispoštovana i možemo biti izuzetno zadovoljni", kazao je premijer Emir Oković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti