Počinje eko-testiranje vozila u Federaciji

03.01.2017. 08:50 / Izvor: SRNA
Počinje eko-testiranje vozila u Federaciji

U stanicama za tehnički pregled vozila u FBiH od početka godine obavljaće se eko-test zbog čega će vozači za registraciju vozila morati da izdvoje dodatnih 20 do 36 KM.

U stanicama za tehnički pregled vozila u Federaciji BiH /FBiH/ od početka godine obavljaće se eko-test zbog čega će vozači za registraciju vozila morati da izdvoje dodatnih 20 do 36 KM. Federalno Ministarstvo saobraćaja i komunikacija potvrdilo je da ovim počinje primjena Pravilnika o izduvnim gasovima motornih vozila.

Prema ovom pravilniku, vlasnici vozila s benzinskim motorom bez katalizatora izduvnih gasova i lambda sonde za eko-test pri registraciji platiće 22, a za one sa katalizatorom i sondom 32 KM.

Za sva vozila s dizelskim motorom plaćaće se naknada od 36 KM, prenose federalni mediji.

U Ministarstvu kažu da će prva etapa biti prelazna, jer sve do 2020. godine eko-test neće uticati na registraciju, a ako vozilo u naredne tri godine pri tehničkom pregledu ne prođe eko-test neće se moći ni registrovati.

Na vozila će biti stavljane i naljepnice u bojama.

Automobili koji zadovolje normu evro jedan dobiće crnu naljepnicu, za evro dva predviđena je crvena, evro tri žuta, evro četiri zelena, evro pet plava, a evro šest ljubičasta naljepnica.

Kada sva vozila budu imala naljepnice, Vlada FBiH odlučiće šta će biti sa vozilima koja ne zadovoljavaju standarde i ne prođu eko-test.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti