Počinje izdavanje e-recepata: Jednostavnije do lijekova

17.01.2013. 07:46 / Izvor: Nezavisne novine
Počinje izdavanje e-recepata: Jednostavnije do lijekova

Elektronski recepti će olakšati pacijentima dobijanje lijekova za kontinuiranu terapiju, jer pacijent neće morati svaki put dolaziti po recept u ambulantu i nositi ga u apoteku.

Elektronski recepti, koji bi pacijentima trebalo da olakšaju nabavku lijekova, trebalo bi da se pojave narednih dana u banjalučkim apotekama. Dušica Stanković, stručni saradnik za odnose s javnošću u Domu zdravlja, kazala nam je da su timovi porodične medicine spremni za izdavanje elektronskih recepata, ali da postoje manje tehničke poteškoće.

"Elektronski recepti će olakšati pacijentima dobijanje lijekova za kontinuiranu terapiju, jer pacijent neće morati svaki put dolaziti po recept u ambulantu i nositi ga u apoteku", kazala je ona. Prema njenim riječima, na taj način doktor porodične medicine će u svakom trenutku imati informaciju kada je recept koji je on propisao upotrijebljen.

Stankovićeva je takođe dodala da će ustanova moći pratiti realizaciju izdavanja lijekova na recept, odnosno, kako je pojasnila, generalno će imati precizniji uvid u potrošnju lijekova na recept. Elektronsko izdavanje recepata će, kako Stankovićeva navodi, takođe smanjiti i troškove štampanja recepata, trošenje papira, tonera i slično.

Nataša Stanojević, komercijalni menadžer ZU "Moja apoteka", potvrdila nam je da će njihove apoteke od ove sedmice biti spremne za prijem elektronskih recepata. Takođe, u pojedinim apotekama su nam kazali da su spremni za prijem elektronskih recepata, ali da postoje određeni tehnički problemi, koji će, kako se nadaju, biti narednih dana otklonjeni. Banjalučani odobravaju ovaj način rada i smatraju da će ovim novinama biti smanjena zloupotreba lijekova, ali i olakšano dobijanje lijekova, naročito za one koji imaju kontinuiranu terapiju.

"Mislim da je ovo za svaku pohvalu. Vjerovatno će se stariji građani malo teže navići na ovaj sistem rada, ali sam siguran da će pozitivni efekti elektronskih recepata biti evidentni brzo", rekao nam je sugrađanin Milovan Stojanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti