Počinje obnova Kule Husen-kapetana Gradaščevića

30.08.2018. 07:42 / Izvor: Akta.ba
Počinje obnova Kule Husen-kapetana Gradaščevića

O historijskoj ličnosti i značaju Husein-kapetana Gradaščevića više će i podrobnije govoriti povijesničari, književnici, redatelji, pravnici...

Federalna ministrica okoliša i turizma dr. sci. Edita Đapo i načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić, danas su u Kuli Husen-kapetana Gradaščevića potpisali Ugovor za projekt obnove i zaštite „Husein Gradaščevića kule - Zmaj od Bosne“ u vrijednosti od milion konvertibilnih maraka.

Ministrica Đapo je ovom prilikom kazala da je ovo prvi korak koji trasira put za buduće vlade Tuzlanskog kantona i Federacije da nastave podržavati i finansirati zštitu i obnovu kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine kao izuzetno važnog turističkog potencijala. Značajna serdstva za očuvanje i zaštitu našeg kulturno-historijskog naslijeđa također se mogu dobiti od evropskih fondova kroz projekte prekogranične suradnje.

„Ponosna sam što smo ovim realizirali inicijativu Kluba poslanika SBB BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i što je Vlada Federacije BiH prepoznala značaj ovog projekta ne samo za Gradačac i Tuzlanski kanton, već i za Federaciju BiH. O historijskoj ličnosti i značaju Husein-kapetana Gradaščevića više će i podrobnije govoriti povijesničari, književnici, redatelji, pravnici... Samo je čovjek njegovoga kova, do smrti predan svojoj Bosni i Hercegovini i rodnom Gradačcu, mogao (u)raditi ono što je on učinio i uzdići se do simbola bosanskog i bašnjačkog ponosa. On je, prije gotovo 200 godina, znao i prepoznao da su budućnost Bosne i Hercegovine i njena snaga u našoj različitosti. Gradio je škole i bogomolje ne samo za muslimane, već i za svoje sugrađane kršćane – katolike i pravoslavne. Upitan zašto gradi katolicima i pravoslavnima „tolike konake, tolike čardake po Bosni tvrdom vilajetu?“, Husein-beg je odgovorio: „Zato što su oni moja braća po krvi, jeziku i povijesti! U Bosni zvono crkve nikad nije smetalo glasu mujezina." Sve to potvrđuje da će duh Husein-kapetana Gradaščevića živjeti u nama i našoj domovoni Bosni i Hercegovini, poručila je ministrica Đapo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti