Počinje program finansiranja zelene ekonomije u BiH od 17 miliona eura

07.11.2017. 14:30 / Izvor: Fena
Počinje program finansiranja zelene ekonomije u BiH od 17 miliona eura

Početak realizacije Programa finansiranja zelene ekonomije u Bosni i Hercegovini, vrijednog 17 miliona eura za ulaganje u stambeni sektor.

Početak realizacije Programa finansiranja zelene ekonomije u Bosni i Hercegovini, vrijednog 17 miliona eura za ulaganje u stambeni sektor, ozvaničen je danas na svečanosti u Sarajevu.

Program će biti realiziran putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odnosno njenog GEFF programa (Instrumenti finansiranja u domenu zelene ekonomije).

Direktor EBRD-a u BiH Ian Brown pojasnio je da program sufinansiraju Evropska unija i Ministarstvo finansija Austrije, a da su kreditna sredstva namijenjena za finansiranje poboljšanja energetske efikasnosti u stambenom sektoru.

"GEFF finansiranje se odvija putem lokalnih finansijskih institucija učesnica, a u BiH partneri su UniCredit Bank Mostar, UniCredit Bank Banja Luka i Sparkasse banka", dodao je Brown. 

Šef Delegacije EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark precizirao je da će sredstva iz kreditne linije omogućiti bh. pojedinačnim domaćinstvima, te malim preduzećima, školama, bolnicama i objektima javnih institucija investicije za otvaranje radnih mjesta i poboljšanje energetske efikasnosti.

Istakao je da su poznate mane bh. energetskog sektora poput nedostatka čistih energija i nepotrebnog trošenja energije zbog neefikasne upotrebe, a da će njihovo rješavanje biti važan izvor novih radnih mjesta.

Direktor pri Federalnom ministarstvu finansija Austrije Leander Treppel rekao je da je riječ o vrlo važnom programu za BiH jer će pomoći u renoviranju i transformaciji stambenih i drugih objekata u energetski efikasnije objekte, što će se vremenom samo isplatiti.   

EBRD - GEFF kreditna linija osigurava sredstva za ulaganja u domenu zelene ekonomije u stambeni sektor, kao i za kompanije koje kroz svoje proizvode i usluge omogućavaju energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije za domaćinstva.

Program GEFF na zapadnom Balkanu startao je pokretanjem programa u Bosni i Hercegovini, a u progam su uključene i Albanija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija, u ukupnoj vrijednosti od 85 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti