Počinje prva faza projekta digitalizacije RTV signala u BiH

12.03.2014. 13:30 / Izvor: Fena
Počinje prva faza projekta digitalizacije RTV signala u BiH

Digitalizacija podrazumijeva prelazak s analognog na digitalni sistem. Narednih dana slijede razgovori s učesnicima u realizaciji projekta čija je planirana vrijednost oko 40 miliona KM.

Nakon što je okončan žalbeni postupak u Uredu za razmatranje žalbi i nakon što su žalbe odbačene kao neosnovane, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine počinje aktivnosti na provođenju prve faze projekta digitalizacije, odnosno zaključivanja ugovora sa na međunarodnom tenderu odabranim ponuđačem firmom "Odašiljači i veze" iz Zagreba, potvrđeno je Agenciji  Fena u ovom ministarstvu.

"Potpisivanjem ugovora praktično započinjemo projekt koji je već više godina na čekanju", izjavio je savjetnik ministra komunikacija i prometa BiH Mehmed Agović, dodavši da je od iznimne važnosti što firma "Odašiljači i veze" ima iskustvo na sličnim projektima digitalizacije u Hrvatskoj, a "svako dalje kašnjenje je neprihvatljivo".

Digitalizacija podrazumijeva prelazak s analognog na digitalni sistem prijenosa i emitovanja radijskog i televizijskog programa  BiH. Narednih dana slijede razgovori s učesnicima u realizaciji projekta čija je planirana vrijednost oko 40 miliona KM. 

"Zbog ranijeg višegodišnjeg kašnjenja u projektu digitalizacije mi smo sada u trci s vemenom. Evropski  rok za završetak zamjene analognog digitalnim signalom je polovina 2015. i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da taj rok ispoštujemo. Planiramo da prva faza bude završena u ljeto ove godine. Riječ je o Multipleksu A koji je namijenjen javnim servisima. U toj fazi je predviđeno uvezivanje pet informativno-tehničkih centara u sastav digitalnih veza i odašiljača u pokrivanju digitalnim signalom područja Sarajeva, Mostara i Banje Luke. Predviđeno je da izvođač radova posao na realizaciji prve faze digitalizacije koji podrazumijeva instaliranje i povezivanje sve opreme i uspostavljanje funkcionalnog tehničkog rješenja za DVB-T završi u roku od 120 dana", kazao je Agović za Fenu, dodavši da paralelno s prvom fazom ide i raspisivanje tendera za ponuđače koji bi radili na drugoj fazi tog projekta, takozvanom zapadnom prstenu, uvezivanju u sistem područja Trebinja, Posušja, Livna, Bihaća i Travnika. Posljednji dio projekta je uspostavljanje primarne emisijske mreže u zemlji s odašiljačima velike snage. 

"Očekujem da tri javna servisa u najkraćem mogućem roku u skladu sa zakonskom obavezom osnuju korporaciju Javnog RTV sistema kojoj treba biti dodijeljena na upravljanje kompletna infrastruktura projekta digitalizacije čiju izgradnju finansira država", rekao je savjetnik u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH Mehmed Agović.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti