Počinje Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju 2016

24.03.2016. 09:31 / Izvor: Akta.ba
Počinje Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju 2016

Ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić najavio početak ovogodišnjeg Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj i pozvao inovatorske timove da se prijave u periodu od 1. aprila do 4. maja.

Ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare početak ovogodišnjeg Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj i pozvao inovatorske timove da se prijave u periodu od 1. aprila do 4. maja.

- Cilj takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju je podsticanje inovativnosti i preduzetništvu, podrška inovatorstvu, pomoć u pokretanju poslova, promocija inovacija, te podsticaj njihove komercijalizacije. Ovogodišnje takmičenje odvija se u kategoriji realizovane inovacije sa nagradnim fondom od 35.000 KM, a planirana je i dodjela specijalnih nagrada za najuspješniji srednjoškolski tim i najuspješniji studentski tim – rekao je Komić.

Prema njegovim riječima, takmičenje se odvija u više krugova od kojih je prvi krug eliminacioni gdje se osim originalnosti velika pažnja posvećuje realnoj mogućnosti tržišne verifikacije.

"Svaka takmičarska ekipa koja uspije da se plasira u drugi krug takmičenja dobija pravo na besplatnu edukaciju u vidu treninga koji će biti organizovan u Srbiji i Republici Srpskoj, dok će najbolji takmičari imati priliku da svoje ideje javno prezentuju na susretu sa potencijalnim investitorima, te u finalu takmičenja", pojasnio je Komić.

On je napomenuo da je takmičenje rezultat saradnje Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske na osnovu Memoranduma o saradnji dva ministarstva i Sporazuma o s​pecijalnim paralelnim vezama Srbije i Srpske.

U konferenciju za novinare se putem skajpa uključio i član Organizacionog tima TNTI profesor Vojin Šenk sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu koji je istakao da je ovo takmičenje jedan od načina da se podstaknu ljudi koji imaju dobre ideje da pokrenu sopstveni posao.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju sprovodi Organizacioni tim takmičenja sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, uz učešće velikog broja eksperata iz Srbije i inostranstva.

Komić je podsjetio da je u Republici Srpskoj u prethodnih devet godina kroz ovo takmičenje prošlo 209 timova u kategorijama inovativnih ideja, realizovanih inovacija i potencijala, od čega se u kategoriji realizovanih inovacija takmičilo 145 timova, a nagrađeno je ukupno 70 timova u vrijednosti 313.000 KM.

Inovator Zvjezdan Višit iz Doboja, koji je 2007. godine osvojio prvo mjesto u kategoriji realizovane inovacije vakuum presa sa membranom, rekao je da njegova firma danas sa 16 zaposlenih radnika pravi godišnji promet viši od milion evra godišnje.

Inovator Radoš Budiša iz Banjaluke, čiji je tim 2014. godine osvojio najbolju tehnološku inovaciju "SPL" aplikaciju za telefon koja danas ima više od četiri miliona korisnika, poručio je mladima da se uključe u ovakva takmičenja, da pokažu svoja znanja i da se afirmišu.

Organizatori takmičenja, osim Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, su Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, Zavod za intelektualnu svojinu, Privredna komora Srbije i RTS.

Organizatori takmičenja su i Inovacioni centar Banjaluka, Savez inovatora, Univerzitet u Banjaluci, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Privredna komora Republike Srpske, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti