Počinje utopljavanje 53 individualna objekta u Kantonu Sarajevo

02.09.2020. 14:35 / Izvor: Akta.ba
Počinje utopljavanje 53 individualna objekta u Kantonu Sarajevo

Vrijednost projekta je oko 300.000,00 KM od čega će Općina Vogošća osigurati 30 posto sredstava.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić potpisao je danas sporazume o realizaciji Modela poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području KS u funkciji povećanja broja korisnika. Sporazumi su potpisani sa četiri sarajevske općine - dvije gradske - Stari Grad, Novo Sarajevo i dvije vangradske - Vogošća, Ilidža, te Gradom Sarajevo, kojim je obuhvaćeno utopljavanje 53 individualna objekta, te jedan objekt kolektivnog stanovanja na području općine Vogošća.

Inicijativu za transparentan i sveobuhvatan model poboljšanja energetske efikasnosti za stambene objekte na području KS pokrenuli su Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA). Model finansiranja uspostavljen je na sistemu da općine sa 30 posto sredstava učestvuju u sufinansiraju, 10 posto izdvaja Grad Sarajevo za općine Novo Sarajevo i Stari Grad, 5 posto izdvaja Kanton Sarajevo za gradske općine, a 15 posto za vangradske. Ostatak finansiraju vlasnici objekata.

Kako je naveo ministar Kapidžić, identičan aranžman planira se i sa ostalim sarajevskim općinama, a sve s ciljem smanjenja zagađenja zraka i utroška energije za zagrijavanje, kao i za podizanje svijesti o energetskoj efikasnosti, što bi trebalo rezultirati boljim uslovima života.

"Ovaj projekt odnosi se na utopljavanje individualnih objekata, a paralelno se sa EBRD-om radimo na utopljavanju javnih objekata. Sve aktivnosti dio su Zelenog akcionog plana za smanjenje zagađenja i utroška energije. Tu će ići i zakon o zabrani čvrstog goriva, kao i ostali segmenti koje Ministarstvo paralelno provodi", rekao je Kapidžić.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo navodi da je jedna od strateških aktivnosti u ovoj općini poboljšanje kvaliteta života kroz poboljšanje kvaliteta zraka. Do sada su u nekoliko faza učestvovali u projektu Zeleni ekonomski razvoj, a ovaj projekt započeli su početkom 2019. godine potpisom Sporazuma sa Vladom KS, Gradom i SERDA-om.


"Današnjim Sporazumom predvidjeli smo izdvajanje oko 260.000 KM za 15 objekata individualnog stanovanja, koji su prošli na tenderu koji je objavila SERDA. Radi se tek o dijelu aktivnosti, već u narednom periodu očekujemo potpisivanje još jednog sporazuma kojim ćemo dodatno sufinansirati isti projekt, ali u segmentu koji se odnosi na objekte kolektivnog stanovanja", rekao je Koldžo, dodavši da je ukupna vrijednost svih aktivnosti koje će se provesti na području Novog Sarajeva oko 860.000 KM.

Na području općine Vogošća biće utopljeno 12 objekata individualnog stanovanja sa vrijednošću od oko 300.000 KM. Prema riječima načelnika Edina Smajića, u Vogošći su davno prepoznali potrebu da se kroz program energetske efikasnosti utiče na uštede energije i zaštitu zraka, kao nus produkta korištenja različitih goriva, posebno onih koja nisu ekološki prihvatljiva. U tom smislu navodi da su u prethodnom periodu utoplili većinu javnih, te da su sada fokusirani na privatne objekte.

Na području Starog Grada takođe je planirana energetska sanacija 12 objekata individualnog stanovanja. Procijenjena vrijednost iznosi 280.000 KM.

"Za Općinu Stari Grad je ovaj projekt veoma bitan, s obzirom na to da se na području naše općine nalazi najviše objekata individualnog stanovanja. Osim što će vlasnici objekata dobiti nove objekte sa aspekta utopljavanja, na ovaj način doprinosimo i zaštiti okoliša, jer su svi objekti koji će se sanirati ranije koristili goriva koja su u velikoj mjeri zagađivali zrak", rekla je Selma Velić, pomoćnica načelnika u ovoj općini.

Dogradonačelnik Grada Sarajeva Ivica Šarić istakao je da Grad sa svoje strane čini sve da doprinese projektima čiji je cilj smanjenje emisije štetnih gasova.

"Ako znamo kakva je situacija u Sarajevu u zimskom periodu kada je u pitanju zagađenje, ovo je sigurno jedno od najjednostavnijih rješenja. Utopljavanjem objekata smanjuje se potreba za korištenjem goriva koja zagađuju zrak", rekao je Šarić.

Faruk Cerić, program menadžer SERDA-e rekao je da je cilj građanima pružiti mogućnosti da izvrše utopljavanje svojih objekata s ciljem smanjenja potrebne energije za zagrijavanje, posebno u zimskom periodu. Takođe, cilj je kod građana podići svijest o energetskoj efikasnosti, kako bi uvidjeli benefite od utopljavanja objekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti