Počinju obuke u Privrednoj komori RS, prvi na redu vozači

14.06.2018. 09:55 / Izvor: Nezavisne novine
Počinju obuke u Privrednoj komori RS, prvi na redu vozači

Ovaj program traje ukupno 280 časova, od kojih 260 časova teoretske nastave i 20 časova praktične nastave.

Kako bi riješila sve prisutniji problem nedostatka kvalifikovane radne snage, Privredna komora Republike Srpske osnovala je Edukativni centar, svojevrsnu ustanovu za obrazovanje odraslih, a prvi polaznici biće oni koji žele da steknu kvalifikacije za profesionalnog vozača.

U Program osposobljavanja za profesionalnog vozača motornih vozila može se upisati osoba koja ima završenu najmanje osnovnu školu, ljekarsko uvjerenje o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za rad na poslovima vozača motornih vozila i položen vozački ispit odgovarajuće kategorije, odnosno vozačku dozvolu za odgovarajuće kategorije.

Ovaj program traje ukupno 280 časova, od kojih 260 časova teoretske nastave i 20 časova praktične nastave, a košta 1.100 KM. Poziv je otvoren do popunjavanja grupe.

Kako nam je rečeno u Komori, nakon obuke polaznici će polagati ispit, koji će se sastojati iz teorijskog dijela, kao i kontrole radnih kompetencija.

Među nastavnim sadržajima koji će se izučavati na obuci su racionalna vožnja zasnovana na poštivanju propisa, poznavanje rada vozila, optimizacija potrošnje goriva, utovar vozila, poznavanje regulativa i propisa iz oblasti prevoza robe i putnika i brojne druge teme iz ove oblasti.

Dragoslav Mihajlović, direktor Edukativnog centra, kaže kako je posljednjih godina u privredi RS prisutan nedostatak kadrova u svim privrednim granama, nedovoljno praktično znanje svršenih srednjoškolaca, zasićenost tržišta rada kadrovima koji ne zadovoljavaju potrebe privrede, te sve veći odliv kvalitetne radne snage.

"Nastojeći stvoriti uslove za prevazilaženje ovih problema, Komora i Unija udruženja poslodavaca RS realizovale su veliki broj aktivnosti, posebno usmjerenih na izmjenu postojeće regulative, kako bi se stvorio pravni okvir neophodan za obezbjeđivanje dovoljnog i adekvatnog kadra", kazao je on.

U skladu s tim, podsjeća, na februarskoj sjednici Narodne skupštine RS usvojen je Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kojim je omogućeno da učenici srednjih škola, trećeg stepena, u prvoj godini školovanja mogu pohađati dva dana, a u drugoj i trećoj godini po tri dana praktičnu nastavu. Istim zakonom propisan je način obavljanja praktične nastave, te obaveze kako poslodavca, tako i škole. Zakonom je predviđena i mogućnost plaćanja praktične nastave učenicima.

"Navedeni zakonski okvir stvara uslove za unapređenje obavljanja praktične nastave u privrednim društvima, a u konačnom ishodu i bolji kvalitet u ponudi radne snage na tržištu rada", kazao je Mihajlović.

Iz Komore poručuju kako će kroz svoju ustanovu za obrazovanje odraslih postati mjesto gdje će poslovna zajednica rješavati svoje probleme za potrebnim kadrovima, kako sprovođenjem programa za obrazovanje odraslih, tako i na način da s nadležnim institucijama rješava zahtjeve privrednika.

Inače, pored obuke za vozača, u narednom periodu su planirani i programi osposobljavanja CNC operatera i programera, bravara, zavarivača, mehatroničara, šivača, modelara obuće, pekara i slično.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti