Počivalšek: I dalje dva uvjeta za prijenos Mercatora na Fortenovu

23.01.2020. 14:57 / Izvor: Fena
Počivalšek: I dalje dva uvjeta za prijenos Mercatora na Fortenovu

Dodao je da je tako bilo dogovoreno s predsjednikom Sberbanka Hermanom Grefom lani u Sankt Peterburgu, ali da do potpisa još nije došlo.

Slovenska vlada očekuje da će vlasnici Fortenova grupe ispoštovati lanjski dogovor o položaju slovenskih dobavljača u Mercatoru, za čiji prijenos na Fortenovu i dalje treba ispuniti dva uvjeta, kazao je u razgovoru za mariborski list "Večer" slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

"I dalje se trudimo da Mercator dobije stabilnog vlasnika koji bi jamčio za 1,5 milijardu eura godišnjih prihoda, 10.000 zaposlenih i 500 milijuna eura godišnjih isplata slovenskim dobavljačima", kazao je Počivalšek.

Dodao je da je tako bilo dogovoreno s predsjednikom Sberbanka Hermanom Grefom lani u Sankt Peterburgu, ali da do potpisa još nije došlo.

Svatko tko ima interes za Mercator mora "poštovati slovensko zakonodavstvo", a ne "manipulirati zakonima" ili slovenskom javnošću te vršiti pritisak na slovenske političare, oštro je naveo Počivalšek u vezi spora oko prijenosa slovenskog trgovačkog lanca s posrnulog Agrokora na Fortenova grupu, prenosi Hina.

"Vjerujem da će barem vlasnici Fortenove shvatiti da do rješenja treba doći dogovorom i na zakonit način. Naša strana nikad nije željela nešto što se kosi sa zakonima. Ono što smo tražili i što ćemo tražiti i dalje jest da naši dobavljači imaju ravnopravan tretman. Time ne kršimo pravila tržišnog natjecanja, kako se manipulativno pokušava dokazati", rekao je Počivalšek, dodavši da takve dogovore s domaćim dobavljačima imaju i drugi veletrgovci.

Prema riječima slovenskog ministra, dogovor o položaju slovenskih dobavljača u Fortenovi treba zaključiti s Gospodarskom komorom Slovenije (GZS), a slovenska vlada pri tome nije dionik.

No, još uvijek za prijenos Mercatora na Fortenovu treba ispuniti dva uvjeta, postići o tome dogovor sa svih 56 banaka vjerovnica te prijaviti vlasničku koncentraciju slovenskom regulatoru, naveo je Počivalšek u razgovoru.

Što se tiče prijave koju je Europskoj komisiji podnijela Fortenova grupa, Počivalšek je kazao da vjeruje kako će Europska komisija u vezi s navodnim slovenskim kršenjem pravila zatražiti i mišljenje slovenske agencije za tržišno natjecanje (AVK).

Počivalšek je odnedavno i predsjednik Stranke modernog centra, a na mjestu čelnika naslijedio je Miru Cerara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti