Vijesti

Pod znakom pitanja učešće indijskog suvlasnika u GIKIL-u

12.01.2009. 09:32 / Izvor: Nezavisne novine

Neizvjesno je kada će biti zakazana prodaja 15 odsto udjela koji Koksno-hemijski kombinat (KHK) Lukavac ima u firmi GIKIL, iako je bila najavljena za početak godine.

Novcem od prodaje ovog udjela po cijeni od oko sedam miliona KM treba da budu izmirene obaveze za doprinose, otpremnine i zaostale plate za 250 radnika koksare.

"Uprava firme još nije pribavila svu potrebnu dokumentaciju. Kada nam je dostave, biće objavljen javni poziv koji neće trajati duže od 30 dana", rekli su u Agenciji za privatizaciju Tuzlanskog kantona.

Senada Alihodžić, predsjednica Sindikata KHK-a, rekla je da je upitno da li će se indijski GSHL, suvlasnik firme GIKIL, moći pojaviti kao kupac 15 odsto udjela iako se na njega računalo. Indijci su, inače, sa KHK osnovali GIKIL.

"Indijci nisu uložili 46 miliona KM, što je bila njihova obaveza. Postoji varijanta da taj dug bude reprogramiran, ali Vlada Tuzlanskog kantona od indijske kompanije traži bankovnu garanciju. Do sada ništa nije urađeno i ne vjerujemo da će išta i uraditi do prodaje. Pitanje je ko će htjeti kupiti udio", kazala je Alihodžićeva.

Istakla je da za izmirenje obaveza prema radnicima treba oko pet miliona KM i to za penziono-invalidsko osiguranje od 2004. do 2008. godine, zaostale plate od 1992. godine do danas, te otpremnine. Naglasila je da je 250 radnika šestu godinu na ulici, koliko ne radi KHK, te da svaki mjesec dugovi samo za PIO rastu za 40.000 KM.

"Radi se o nebrizi Vlade Tuzlanskog kantona za kapital njene firme. Dugovi nemaju odakle biti izmireni nego iz kapitala KHK-a", kazala je Alihodžićeva.

Izjave direktora KHK-a Vehida Mešića i ministra industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Sehudina Ograševića nismo uspjeli dobiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti