Podignuta optužnica: Utajili četiri miliona KM poreza, oprali 20 miliona

31.12.2016. 09:51 / Izvor: Akta.ba
Podignuta optužnica: Utajili četiri miliona KM poreza, oprali 20 miliona

Optužnica je podignuta zbog krivičnog djela organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja i pranje novca. 

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo podigao je optužnicu protiv Emira Šarića, vlasnika studentskog hotela "Emiran", Hasiba Bjelića, vlasnika benzinske pumpe "Umax Group" i Feride Hasić.

Optužnica je podignuta zbog krivičnog djela organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja i pranje novca. 

Terete se da su zastupajući kompanije "Special Security Vehicle Trading" iz Dubaija i kompaniju "Munster LTD" sa Sejšela, utajili porez u iznosu većem od 4 miliona maraka.

Na osnovu fiktivnih ugovora s pomenutim firmama, novac je uplaćivan na njihove devizne račune u više banaka. Koristili su ga u privatne svrhe i to za kupovinu više nekretnina, preduzeća (UMAX GROUP benzinska pumpa, firma "Emiran" i Univerzitetski hotel "Emiran2 i dr.), automobila i drugo.

Počinjenjem ovih krivičnih djela terete se i da su oprali novac u iznosu većem od 20 miliona maraka.

Na prijedlog Tužilaštva KS Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Zehridu Bjeliću, te izdao naredbu za raspisivanje potjernice, budući da se nalazi u bjekstvu.

Osumnjičen je za ista krivična djela kao i ostali obuhvaćeni optužnicom.

Istovremeno, postupajući tužilac predložio je Kantonalnom sudu u Sarajevu produženje mjere pritvora za Šarića i Bjelića, te je predloženo i oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine.  

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, navodi se u saopćenju Tužilaštva Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti