Podignuta optužnica za poreznu utaju, budžet BiH oštećen za 41.841 KM

08.11.2017. 12:35 / Izvor: Fena
Podignuta optužnica za poreznu utaju, budžet BiH oštećen za 41.841 KM

Optuženi se terete da su izbjegli plaćanje davanja, propisanih poreznim zakonodavstvom BiH.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Igora Radovanovića, rođenog 1985. godine i Zorana Radovanovića, rođenog 1963. godine, iz Sarajeva, državljana BiH.

Optuženi Igor Radovanović se tereti da je radeći u svojstvu direktora i osobe ovlaštene za zastupanje u unutrašnjem i izvantrgovinskom prometu, bez ograničenja ovlasti preduzeća „CWS AQUALIS“ d.o.o. Sarajevo, omogućio optuženom Zoranu Radovanoviću  da uime preduzeća obavlja djelatnosti za koje nije ovlašten i koji suprotno važećim zakonskim odredbama o porezu na dodatu vrijednost nije evidentirao oporezivi promet u knjigovodstvenim evidencijama te nije vodio evidenciju o poreznim prijavama, obračunavao, prijavljivao, niti plaćao porez na dodatu vrijednost, na koji način je umanjio porezne obaveze preduzeća od  01.01.2014. godine do 31.12.2015. godine za ukupnu sumu od 41.841 KM,  za koju je oštetio budžet BiH.

Optuženi se terete da su izbjegli plaćanje davanja, propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, ne pružanjem zahtijevanih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima,  a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 10.000 KM, čime su počinili krivično djelo porezne utaje ili prijevare.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti