Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Podrška aktivnostima radi oporavka i zaštite domaćih privrednih kapaciteta

28.04.2020. 10:07 / Izvor: Akta.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom (Johan Sattler) o aktuelnim temama, s akcentom na aktuelnu epidemiološku situaciju i saniranje negativnih efekata koronavirusa na privredu. 

Tokom telefonskog razgovora, ministar Košarac naglasio je da u potpunosti podržava članstvo BiH u EU, kao glavni vanjskopolitički cilj zemlje.

On je izrazio zahvalnost EU na sredstvima koje je donirala svim nivoima vlasti u BiH za prevenciju i suzbijanje epidemije, ističući da je ključni prioritet zaštititi zdravlje građana i očuvati stabilnost zdravstvenog sistema u zemlji.

Ministar Košarac informirao je šefa Delegacije EU u BiH o mjerama koje je Ministarstvo, u saradnji i koordinaciji s nadležnim entitetskim ministarstvima, poduzelo radi pomoći i podrške domaćim privrednim kapacitetima u novonastalnim okolnostima prouzrokovanim širenjem koronavirusa.

U skladu s politikama koje je usaglasio s entitetskim ministrima nadležnim za poljoprivredu, ministar Košarac obavijestio je ambasadora Satlera o potrebi pokretanja aktivnosti koje će proizvođačima u BiH omogućiti transport žive stoke preko Luke Ploče na tržišta trećih zemalja. On je istakao da postoji izuzetan interes proizvođača iz BiH za izvoz žive stoke u treće zemlje preko Luke Ploče, te da bi odobravanje ovog zahtjeva imalo pozitivan učinak na poljoprivredu u BiH i njen daljnji razvoj, a time i na konkurentnost domaćih poljoprivrednih proizvođača, te otvaranje novih radnih mjesta u ovom sektoru.

Ambasador Satler rekao je da bi to bio dobar iskorak za domaće privrednike, te naglasio da će, na temelju informacija koje mu budu dostavila nadležna tijela u BiH, u kontaktu sa Generalnim direktoratom Evropske komisije za zdravlje i sigurnost hrane podržati navedeni zahtjev Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o mogućnosti da nadležna tijela Evropske komisije daju saglasnost na izvoz crvenog mesa iz BiH u zemlje članice EU. S tim u vezi, naglašeno je da je neophodno ispoštovati definirane procedure. Sagovornici su saglasni da bi izvoz na nova tržišta u značajnoj mjeri doprinio oporavku privrede u BiH. Ministar Košarac dobio je uvjerenje da može računati na pomoć ambasadora Satlera radi podrške domaćim proizvođačima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti