Podrška investicionim projektima: Za prerađivačka preduzeća dva miliona KM

21.10.2020. 13:08 / Izvor: Akta.ba
Podrška investicionim projektima: Za prerađivačka preduzeća dva miliona KM

Pravo učešća na javnom pozivu ima privredni subjekt imaju preduzeća iz RS iz prerađivačke industrije.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske raspisalo je javni poziv za dodjelu sredstava privrednim subjektima za podršku investicionim projektima u uslovima poslovanja izazvanih pandemijom virusa korona.

Predmet javnog poziva je dodjela sredstava za podršku privrednim subjektima (privredna društva i preduzetnici) radi realizacije njihovih investicionih projekata koji se sprovode u godini proglašenja pandemije virusa korona.

Pravo učešća na javnom pozivu ima privredni subjekt imaju preduzeća iz RS iz prerađivačke industrije. 

Ukupan iznos sredstava, koja se dodjeljuju, po javnom pozivu iznosi 2.000.000 KM. Sredstva se dodjeljuju po osnovu dva programa, i to:

-program za privredne subjekte koji su u 2019. godini ostvarili poslovne prihode do 3.000.000 KM, zapošljavaju od pet do 50 radnika i koji učestvuju sa projektom čija finansijska vrijednost iznosi najmanje 50.000 KM,

-program za privredne subjekte koji su u 2019. godini ostvarili poslovne prihode veće od 3.000.000 KM, zapošljavaju više od 50 radnika i koji učestvuju sa projektom čija finansijska vrijednost iznosi najmanje 100.000 KM.

Privredni subjekt može da se prijavi samo na jedan od ova dva programa.

Ukupno raspoloživa sredstva se utvrđuju i dodjeljuju u jednakim iznosima po programima.

Kako se navodi u pozivu, pravo na sredstva ostvaruje se po osnovu projekta, koji za predmet može imati isključivo nabavku savremenih tehnologija i opreme, odnosno uvođenje nove ili značajno poboljšanje postojeće tehnologije ili nabavku nove ili korišćene opreme koja nije starija od 12 godina. Sredstva se odobravaju za sufinansiranje dijela opravdanih troškova kbje je privredni subjekt imao na realizaciji projekta.

Opravdani troškovi predstavljaju ulaganja privrednog subjekta koja se mogu utvrditi i prihvatiti da su učinjena s ciljem realizacije aktivnosti iz projekta isključivo tokom njegovog trajanja. Privredni subjekt na javni.poziv može prijaviti projekat koji je započeo najranije 01.01.2020. godine i okončava se najkasnije u roku od 6 mjeseci od zaključivanja ugovora o dodjeli sredstava. Prema stepenu završenosti projekat može biti:

-realizovan (završen) projekat, koji podrazumijeva da su projektne aktivnosti završene do dana podnošenja prijave na javni poziv,

-projekat u završnoj fazi realizacije, koji podrazumijeva da je procenat realizacije projektnih aktivnosti do dana podnošenja prijave na javni poziv jednak ili veći od 70% od ukupne vrijednosti opravdanih troškova projekta,

-projekat u toku realizacije, koji podrazumijeva da je procenat realizacije projektnih aktivnosti do dana podnošenja prijave na javni poziva jednak ili veći od 30%, a manji od 70% od ukupne vrijednosti opravdanihtroškova projekta.

Privredni subjekt na javni poziv može dostaviti samo jedan projekat, s tim da svaku stranu projekta obavezno potpisuje i pečatom ovjerava lice ovlašteno za zastupanje privrednog subjekta.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti