Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Podrška jačanju domaćeg farmaceutskog i građevinskog sektora u fokusu Vlade KS

16.07.2020. 09:07 / Izvor: Akta.ba

O implementaciji dokumenta “Strateške inicijative za samoodrživost domaće proizvodnje i jačanje ekonomije BiH“, koju su napravili domaći stručnjaci okupljeni na platformi Sarajevo Business Foruma, govorilo se na jučerašnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, ministara finansija i privrede u Vladi KS Jasmina Halebića i Draška Jeličića sa generalnim direktorom Bosnia Bank International (BBI) Amarom Bukvićem i direktorom “Bosnalijek”-a Nedimom Uzunovićem.

Kako je pandemija koronavirusa na vidjelo iznijela ranjivost i ovisnost bh privrede o uvozu kao i otežano odvijanje prekogranične saradnje, u fokusu daljeg djelovanja Vlade KS, kako je jučer istaknuto, biće podrška stvaranju ambijenta za lakše poslovanje domaćih proizvođača kao i privlačenje ulagača i investitora, pogotovo u građevinskom sektoru.

Vlada i Skupština KS kroz donošenje regulative iz svoje nadležnosti mogu stvoriti povoljnije uslove za poslovanje ove dvije industrijske grane, ali i ostalih privrednih djelatnosti o kojima će se naknadno govoriti.

Započeti su razgovori o ovim pitanjima i stvoreni okviri budućim dogovorima u koja će biti uključeni i ostala resorna ministarstva, predstavnici općina te kantonalni zavodi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti