Podrška održivom razvoju ruralnih područja

23.11.2017. 07:38 / Izvor: Akta.ba
Podrška održivom razvoju ruralnih područja

Osim ulaganja u transportnu, komunikacionu i tržišnu infrastrukturu, projekat također obuhvata podršku ruralnim poduzećima.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić naglasio je jučer, prilikom otvaranja lokalne saobraćajnice u naselju Župča u Brezi, da je dobra transportna i komunikaciona infrastruktura osnovna pretpostavka za razvoj dugoročnog i održivog sistema proizvodnje hrane.

"Samo izgradnjom cestovne infrastrukture i povezivanjem sela s tržištem mogu se jačati privredne aktivnosti i modernizirati poljoprivreda, a veće privredne aktivnosti i konkurentnija poljoprivreda vodi do većeg zapošljavanja i kvalitete života ljudi na selu", mišljenja je ministar Dedić.

Dodao je da je uspjeh infrastrukturnih projekta od ključne važnosti angažiranost i saradnja općina i kantona, pozivajući pri tome sve kantonalne i općinske organe u Federaciji da se aktivno uključe u implementaciju projekata da bi zajednički radili na dobrobit svih poljoprivrednika u Federaciji BiH.

Izgradnja i obnova lokalnih saobraćajnica jedna je od osnovnih komponenti Projekta razvoja ruralnog poslovanja (RBDP) koji Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva provodi u Federaciji uz podršku Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Osim ulaganja u transportnu, komunikacionu i tržišnu infrastrukturu, projekat također obuhvata podršku ruralnim poduzećima te osiguranje lakšeg pristupa financijskim uslugama za poljoprivrednike.

U projekat je uključeno 27 općina iz svih kantona Federacije, uz ukupnu vrijednost od 33,5 miliona KM za Federaciju, a njegova provedba traje do kraja 2019. godine, saopćeno je danas iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti