Podrška privredi u Općini Novi Grad, fond od pet miliona KM

31.03.2014. 15:55 / Izvor: eKapija.ba
Podrška privredi u Općini Novi Grad, fond od pet miliona KM
OTVORI GALERIJU

Predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo danas su upriličili ''Susret privrednika 2014'', aktivnost u sklopu programa saradnje Općine s privrednicima koji djeluju na području te općine.

 

Drugi susret privrednika Općine Novi Grad Sarajevo pod nazivom "Susret privrednika 2014." održan je danas u multimedijalnom centru Općine Novi Grad Sarajevo, pred više od 150 gostiju iz privatnog i javnog sektora. Bila je to prilika da se prezentiraju rezultati mjera za podsticaj privredi Općine Novi Grad, realizirani u prošloj godini, kao i program pomoći privredi planiran u 2014. godini.

Općina Novi Grad Sarajevo je prošle godine, po prvi put, u saradnji sa privrednicima kreirala program podrške privredi općine Novi Grad, koji je u značajnoj mjeri realiziran.
Kao dvije najznačajnije stavke iz programa podsticaja privredi, realizirane u prethodnoj godini su fond od 2,5 miliona maraka, koji je plasiran u privredu općine Novi Grad putem banke sa kojom je Općina ostvarila saradnju, i zapošljavanje oko 30 pripravnika, koji rade u firmama u Novom Gradu, a finasirani su iz budžeta Općine.

"Program za 2014. godinu je obimniji. Napravili smo korak dalje, pogotovo kada su u pitanju finansijska sredstva, formirana je jedna finansijska linija kojom se daje podrška našoj privredi, a koja se realizira kroz kratkoročni i dugoročni program. Dugoročni program predviđa otvaranje novih radnih mjesta, a firme, koje budu otvarale nova radna mjesta, dobit će finansijsku podršku posredstvom banke, ali i iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo. Ove godine je planiran fond između 4 - 5 miliona maraka, koji će Općina formirati zajedno sa bankom, a ova finansijska sredstva su za firme izuzetno povoljna. Slobodno se može reći da na tržištu nema ni približno tako povoljnih sredstava za domaće firme", kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Dodao je da su ove godine planirana i finansijska sredstva za prekvalifikaciju radnika za deficitarna zanimanja.
"Ukoliko nam firme iskažu potrebu za deficitarnim kadrom i obavežu se da će zaposliti radnike nakon prekvalifikacije, Općina je spremna sufinansirati program prekvalifikacije", pojasnio je Efendić.

Generalni direktor firme Centrotrans Eurolines i predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Safudin Čengić, zadovoljan je činjenicom da jedna lokalna zajednica, konkretno Općina Novi Grad Sarajevo, traži načina kako pomoći privrednike s ovog područja.

"Centrotrans Eurolines jedan je od korisnika sredstava namijenjenih zapošljavanju i razvoju privrede. U prošloj godini smo otvorili 75 novih radnih mjesta, zahvaljujući, između ostalog, i podršci Općine Novi Grad Sarajevo. Smatramo da je to način kako lokalna zajednica može, zajedno sa privrednim subjektima, rješavati goruće probleme građana, a posebno mladih", kazao je Čengić.

Direktorica firme Connecta d.o.o. Sarajevo, Alma Sirko izrazila je zadovoljstvo saradnjom sa Općinom Novi Grad Sarajevo.

"Naša firma bavi se upravljanjem voznim parkom. Korisnici smo sredstava Općine Novi Grad za sufiransiranje zapošljavanja i zaposlili smo tri pripravnika. Primljena su dva pripravnika sa visokom stručnom spremom na 12 mjeseci i jedan pripravnik sa srednjom sturčnom spremom na šest mjeseci," rekla je Sirko.

Istakla je da Connecta već planira produžiti ugovore pripravnicima, jer su se pokazali kao vrlo dobri radnici.

Današnjem "Susretu privrednika 2014." prisustvovao je veliki broj privrednika, predstavnici BBI banke, Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, kao i Federalnog i Kantonalnog zavoda za zapošljavanje, Saveza općina i gradova FBiH, te načelnici nekoliko bh. općine.

Prisutni su imali priliku pogledati promotivni film "Privredna razglednica Novog Grada“, u kome je predstavljeno 10 firmi s područja Novog Grada, koje se bave različitim djelatnostima, od trgovine do uslužnih djetnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti