Podrška privrednicima koji ulažu o nove tehnologije

10.10.2020. 09:46 / Izvor: SRNA
Podrška privrednicima koji ulažu o nove tehnologije

Petričević je naveo da će podrška biti obezbijeđena privrednicima koji su uložili sredstva s ciljem unapređenja proizvodnog procesa.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je u petak u Srpcu da će resorno ministarstvo naredne sedmice raspisati javni poziv za podršku onim privrednim subjektima iz prerađivačke industrije koji su tokom ove godine investirali sredstva u nabavku novih tehnologija i opreme.

Petričević je naveo da će podrška biti obezbijeđena privrednicima koji su uložili sredstva s ciljem unapređenja proizvodnog procesa, te prilagođavanja novim uslovima na tržištu prouzrokovanim samom pandemijom virusa korona.

"Javni poziv biće otvoren 15 dana i svi koji su investirali ostvarivaće pravo na dodjelu tih sredstava", rekao je novinarima Petričević, koji je sa načelnikom opštine Srbac Mlađanom Dragosavljevićem posjetio privredna društva "Teksprom" i "Best teks" u ovoj lokalnoj zajednici.

On je rekao da ovo ministarstvo radi proaktivno na terenu, te da je cilj da se posjetama privrednim subjektima sagledaju njihove potrebe i uslovima poslovanja izazvanim pandemijom virusa korona.

"Razgovarali smo o svim aktivnostima Ministarstva koje mogu biti od koristi samim privrednicima. Upravo smo se dotakli i teme koju je i načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević iznio, a to je mogućnost većeg izdvajanja po osnovu unapređenja tehnološkog razvoja privrednih subjekata, nabavki mašina, kao i svih procesa unutar toga", naglasio je Petričević.

Dragosavljević je rekao da je sa ministrom Petričevićem održao konstruktivan sastanak o pitanjima aktuelne tematike i problematike resora Ministarstva privrede i preduzetništva RS-a.

"Posjetili smo dva proizvodna pogona, odnosno industrijska kapaciteta, jedno iz oblasti drvnoindustrijske prerade i drugo iz oblasti tekstilne industrije. Konstatovali smo da postoji dosta dodirnih tačaka između rada opštinske uprave, potreba naših privrednika i resornog ministarstva", rekao je Dragosavljević.

Vlasnik Privrednog društva "Teksprom" Goran Ćosić rekao je da ova drvoprerađivačka firma postoji od 1997. godine, te da se bavi primarnom i finalnom preradom drveta.

Ćosić je rekao da je cilj da se iz RS-a izvozi što više gotovih proizvoda, te da ovo preduzeće na tome radi.

"Virus korona nas je malo zaustavio u tome, ali mi nismo prekidali proizvodnju i nismo otpuštali radnike. Planiramo da primimo još određeni broj radnika iako imamo problema sa obučenom radnom snagom, kao i svi drugi na tržištu", rekao je Ćosić i dodao da ova firma ima oko 65 radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti