Podrška projektima ženskog poduzetništva na području općine Novi Grad

08.02.2020. 10:33 / Izvor: Akta.ba
Podrška projektima ženskog poduzetništva na području općine Novi Grad

kademija ženskog poduzetništva rezultirala je pokretanjem tri biznisa i prije nego je projekat završen.

Općina Novi Grad Sarajevo je u periodu od septembra do decembra 2019. godine, u saradnji sa dugogodišnjim partnerom, Centrom za edukaciju i istraživanje “Nahla”, sufinansirala projekat “Akademija ženskog poduzetništva – podrška ženama u razvoju mikrobiznisa”. Dvadeset građanki naše Općine, koje su imale biznis ideju i željele pokrenuti vlastiti posao, dobile su priliku da steknu znanja i vještine potrebne za razvoj ideje i pokretanje biznisa i tako doprinesu razvoju privrede u Općini. Tim povodom u prostorijama CEI "Nahla" upriličena je svečana dodjela certifikata.

Važnost ovog projekta ogleda se u više aspekata, jer doprinosi ekonomskom osnaživanju žena i promoviše žensko poduzetništvo i samozapošljavanje kroz podršku ženama u razvoju mikrobiznisa. Iz općinskog budžeta se svake godine izdvajaju sredstva koja se koriste za podršku projektima udruženja i nevladinih organizacija, za implementaciju projekata koji podržavaju žensko poduzetništvo. Žensko poduzetništvo je od strane Općine Novi Grad ocijenjeno kao veoma važan element privrednog rasta i učinkovita metoda postizanja demokratskog društva utemeljenog na osnaživanju žena i jednakosti spolova. 

Istaknut značaj ženskog poduzetništva

Selma Serdarević, šefica Odsjeka za obrazovanje Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Novi Grad Sarajevo prilikom dodjeljivanja certifikata istakla je značaj prepoznavanja rada Nahle i projekta, kao i značaj ženskog poduzetništva i jednakosti spolova: “Nahla je specifična jer edukaciju žena podiže na jednu višu ljestvicu. U današnjem vremenu potrebno je imati hrabrosti i reći: ja imam ideju i želim nešto da promijenim za sebe i društvo.”

Sehija Dedović, direktorica CEI „Nahla“, kazala je: “Svjedočimo da svaki trud daje konkretne rezultate i sretni smo da je pet polaznica Akademije ženskog poduzetništva, od njih 20, doživjelo pozitivne rezultate još u toku same obuke. Raduje nas činjenica da je "Nahla", u saradnji sa svojim partnerima na projektima, godinama jedna 'ćelija' za umrežavanje, koja podstiče polaznice na konstantan rast i edukaciju. Nadam se da će poduzetnice nakon ove obuke biti još konkurentnije na tržištu rada, s novim vještinama i znanjem. Ne želimo da vaš put bude završen nakon Akademije, želimo vas vidjeti na stalnom putu razvoja i napretka.”

Četveromjesečna obuka za 20 polaznica sastojala se od 100 časova praktične i teoretske nastave iz oblasti: pravni aspekti poslovanja, finansije za poduzetnice, menadžment i organizacija, marketing, prodaja, komunikacijske vještine i prezentacija poslovnih ideja. Predavačice na obuci su bile uspješne bh. poduzetnice: Erna Šošević, Ema Bukovica i Sanela Agačević.

Rezultati vidljivi i prije završetka projekta

Akademija ženskog poduzetništva rezultirala je pokretanjem tri biznisa i prije nego je projekat završen, zaposlenjem nekoliko polaznica, te različitim inicijativama i idejama koje su nastale tokom realizacije Akademije. Projekat je doprinio boljem umrežavanju polaznica s potencijalnim partnerima i klijentima, analiziranju ideja, timskom radu kao i prilici da se preciznije definišu djelatnosti kojima se žele baviti i da uplove u svijet poduzetništva.

Naida Memić, polaznica akademije je izjavila: „Sretna sam što sam kroz ovaj projekat imala priliku da upoznam predivne i prije svega hrabre žene koje su se odvažile i počele da ostvaruju svoje ideje. Ali to nisu bilo kakve ideje, već ideje koje prkose odlasku, one koje ostaju i opstaju. Ta divna grupa žena vraća nadu da postoji svijetla budućnost i da se na tome može aktivno raditi kako bi se izgradila. Željela sam da pokrenem svoju ideju jer nisam imala uspjeha prilikom traženja posla sa svojim akademskim zvanjem.“

Poseban uspjeh ove obuke svakako je bila i aukcija poduzetništva, koja je 20. decembra 2019. godine održana s ciljem prikupljanja sredstava za pokretanje kompanije, gdje bi poduzetnice koje nemaju registrovan biznis i nisu u fazi da ga mogu pokrenuti, legalno trgovale svojim proizvodima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti