Podrška razvoju poduzetništva u Tomislavgradu kroz Impakt inkubator

10.04.2021. 08:47 / Izvor: Akta.ba
Podrška razvoju poduzetništva u Tomislavgradu kroz Impakt inkubator

Realizacija programa u Tomislavgradu će se odvijati kroz nekoliko faza.

Predstavnici Općine Tomislavgrad i Investicijske fondacije Impakt potpisali su Ugovor o partnerstvu na realizaciji programa podrške poduzetništvu na području općine Tomislavgrad. Ugovorom je definirana suradnja i udruživanje sredstava u realizaciji programa podrške poduzetništvu kroz IMPAKT Inkubator poslovnih ideja na području općine Tomislavgrad.

"Riječ je o projektu sveobuhvatne podrške u osnivanju i održavanju biznisa za mlade ljude koji imaju poslovne ideje koje žele realizirati", kazao je načelnik Buntić, naglašavajući da je ovo dobra prilika za mlade da se educiraju kroz dvomjesečnu obuku, kako bi u konačnici mogli sa svojim idejama aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 5.000 KM.

"Biti poduzetnik u Bosni i Hercegovini je jako teško. Posebno zbog neuređenosti sistema, pravne nesigurnosti, nelojalne konkurencije i rada na crno koji je čak u nekim zakonima dopušten u našoj državi, koja je dodatno oslabljena pandemijom COVID 19 virusa. Pri pokretanju biznisa treba imati veliku volju kao i neophodnu stručnost, a prije svega podršku šire zajednice. Općina Tomislavgrad će ove godine uz implementaciju Impakt inkubatora poslovnih ideja u suradnji sa Investicijskom fondacijom Impakt iz Sarajeva pružiti podršku svim zainteresiranim na putu ka uspostavljanju i kasnije održanju poslovanja biznisa", dodao je.

Realizacija programa u Tomislavgradu će se odvijati kroz nekoliko faza, a krajnji rezultat trebao bi biti registracija ili unapređenje najmanje pet poslovnih subjekta u 2021. godini.

U idućih mjesec dana bit će objavljen javni poziv za učešće u inkubatoru poslovnih ideja. Nakon toga grupa od maksimalno 25 učesnika ide u poduzetničku obuku koja traje do dva mjeseca prilikom čega imaju kontinuiranu podršku u izradi poslovnog plana, poslovnog modela i financijskih projekcija. Potom se vrši prezentacija poslovnih ideja i nakon toga dodjela financijske podrške za pet najboljih poslovnih ideja u iznosu do pet tisuća KM u ovoj godini.

Investicijska fondacija IMPAKT Sarajevo, kroz Projekat zapošljavanja mladih (YEP), koji se realizira uz podršku Vlada Švicarske, a koji je tokom 2018., 2019. i 2020 godine u suradnji sa 40 lokalnih zajednica u BiH realizirao Inkubator poslovnih ideja u kojem je podržano osnivanje preko 200 novih poslovnih poduhvata širom BiH, nastavlja realizaciju aktivnosti koje se odnose na podršku razvoju poduzetništvu i očuvanju radnih mjesta, a u suradnji sa lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti