Podrška realizaciji Faze II Projekta upravljanja zračnim prostorom u BiH

05.04.2018. 07:51 / Izvor: Akta.ba
Podrška realizaciji Faze II Projekta upravljanja zračnim prostorom u BiH

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko održao je jučer u Briselu sastanak sa generalnim direktorom Eurocontrol-a.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko održao je jučer u Briselu sastanak sa generalnim direktorom Eurocontrol-a Eamonnom Brennanom i Upravom ovog tijela te Upravom BHANSA-e, na kojem su predstavljene aktivnosti Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine na realizaciji Strategije upravljanja zračnim prometom u Bosni i Hercegovini kao i aktivnosti Ministarstva na realizaciji Faze II Projekta upravljanja zračnim prostorom u Bosni i Hercegovini.

Ministar Jusko informirao je generalnog direktora Eurocontrol-a Brennana o nacrtu novog Zakona o zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine koji je poslan Vijeću ministara BiH na utvrđivanje, te nacrtu Zakona o sigurnosnim istragama u zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine koji je u pripremi.

Direktor BHANSA-e Davorin Primorac učesnicima sastanka je predstavio trenutni status i plan aktivnosti vezanih za Fazu II, odnosno preuzimanje cjelokupnog zračnog prostora Bosne i Hercegovine.

Generalni direktor Brennan predstavio je ključne prioritete Eurocontrol-a u 2018. godini, plan aktivnosti do 2023. godine, kretanja u zračnom prometu u Europi, odnos Eurocontrol-a i Bosne i Hercegovine.

Pohvaljujući dosadašnje rezultate i vidljiv napredak, generalni direktor Brennan je izrazio punu podršku svim aktivnostima Ministarstva i BHANSA-e na realizaciji Faze II Projekta upravljanja zračnim prostorom u Bosni i Hercegovini, s konačnim ciljem preuzimanja cjelokupnog zračnog prostora Bosne i Hercegovine do kraja 2019. godine.

Na kraju sastanka, ministar Jusko je pozvao generalnog direktora Brennana na uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti