Podrška reformi sistema poticaja za obnovljive izvore energije u BiH

08.08.2019. 09:36 / Izvor: Fena
Podrška reformi sistema poticaja za obnovljive izvore energije u BiH

Učesnici sastanka istakli su da u principu cijene predloženu reformu, jer predviđa uvođenje transparentnog mehanizma.

Radi zajedničkog razmatranja predložene reforme sistema podsticaja za obnovljive izvore energije (OIE), Centar za životnu sredinu iz Banja Luke organizirao je sastanak s drugim relevantnim nevladinim organizacijama iz sektora zaštite životne sredine i predstavnicima GIZ-a kako bi se predstavio predloženi koncept reforme.

Učesnici sastanka istakli su da u principu cijene predloženu reformu, jer predviđa uvođenje transparentnog mehanizma za efikasnu raspodjelu poticaja za obnovljive izvore energije kroz aukcijski sistem i direktno učešće građana i lokalnih zajednica u energetskoj tranziciji BiH.

Međutim, kada je riječ o definisanju detaljnih poticajnih projekata po veličini i tehnologiji OIE elektrana, ekološke organizacije koje učestvuju u projektu izrazile su potrebu za daljnjim razmatranjem i propitivanjem poticaja za hidroenergiju generalno, a posebno malih hidroelektrana, kao i potrebe za usklađene administrativne procedure za koncesije i dozvole s odgovarajućim ekološkim zahtjevima i kriterijima održivosti.

Prijedlog ima za cilj smanjenje troškova poticaja za obnovljive izvore energije i olakšavanje razvoja projekata obnovljive energije u potpuno liberaliziranom elektroenergetskom sektoru kroz uvođenje aukcija za obnovljivu energiju. Za male instalacije OIE, postojeći sistem poticaja će ostati na snazi ​​davanjem prioriteta lokalnim energetskim inicijativama i prosumerima.

Predstavnici nevladinih organizacija pažljivo će pratiti objavljene prijedloge na web stranicama ministarstava i dati komentare i rješenja s ciljem poboljšanja prijedloga, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti