Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Podrška za MSP u poslovnom planiranju i korištenju fondova EU

16.11.2018. 08:11 / Izvor: Fena

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH jučer je održana završna prezentacija projekta "Asistencija u razvoju malih i srednjih preduzeća" (MSP) čiji je osnovni cilj bio da se doprinese razvoju MSP u Bosni i Hercegovini jačanjem njihovih kapaciteta u sklopu dva segmenta - poslovno planiranje i korištenje fondova Evropske unije.

Projekat je sastavni dio programa "Aid for Trade" koji je u nadležnosti Ministarstva industrije i trgovine Republike Češke, a glavni partner projekta je Vanjskotrgovinska komora BiH.

Po riječima konzulice Ambasade Republike Češke u BiH Jana Zelingerove, koja vodi Sektor za razvojnu saradnju, BiH je jedan od najznačajnijih partnera za razvojnu saradnju Republike Češke i to već 20 godina.

"U BiH trenutno realizujemo više od 40 projekata razvojne saradnje u ukupnom iznosu više od četiri miliona eura. Projekte realizujemo u sklopu različitih instrumenata, a jedan od njih je program Aid for Trade", kazala je Zelingerova.

Cilj tog programa, kako je navela, jeste da prenesu češko iskustvo u periodu tranzicije i prelaska na tržišnu privredu, a jedan od glavnih elementa je podrška za mala i srednja preduzeća.

"U sklopu projekta, čije je vrijednost 80.000 KM, izrađen je priručnik i softwerski online instrument za izradu poslovnih planova koji omogućavaja MSP da lakše dobijaju kreditna sredstva. Sastavni dio projekta bio je trening za MSP o mogućnostima korištenja evropskih fondova", dodala je Zelingerova.

Damir Kasum, predstavnik češke kompanije Geotest AS iz Brna, kazao je da su u implementaciji projekta imali dva segmenta.

"Jedan segment se odnosio na izradu priručnika za poslovno planiranje. Napravili smo priručnik koji je univerzalan i trebao bi poslužiti svim malim i srednjim preduzećima da naprave svoj poslovni plan što će im omogućiti da se dalje razvijaju. Istovremeno smo izradili i stranicu plan.ba u sklopu koje se privrednici mogu registrirati i izraditi online poslovni plan", kazao je Kasum.

Što se tiče drugog segmenta projekta, kako je dodao, cilj je bio da se predstavnici bh. malih i srednjih preduzeća upoznaju s time šta su evropski fondovi značili Republici Češkoj.

"Češka se smatra jednom od uspješnijih zemalja što se tiče evropskih fondova, tako da smo odlučili da prenesemo to iskustvo s korištenjem tih fondova, posebno što se tiče MSP. Jučer smo imali prezentaciju na kojoj smo privrednike upoznali s time za šta se fondovi mogu koristiti, recimo u prvom redu za energetsku efikasnost, što se tiče toplotne izlolacije objekata, zamjena stolarije, zamjena izvora grijanja i dr. Upoznali smo bh. privrednike i sa time da postoje određeni programi s aspekta inovacija u oblasti novih tehnologija. Neke od tih programa već mogu koristiti bh. privrednici, mada će pravi potencijal evropskih fondova u BiH početi da djeluje u trenutku kada BiH dobije status kandidatske zemlje", kazao je Kasum.

PODIJELI:

TAGOVI:

EU

Geotest AS

MSP

Aid for Trade

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti